İZBAN işçileri grev kararı astı

13.11.2018 - 14:58

TİS’te uzlaşma sağlanamayınca İzmir’deki İZBAN işçileri grev kararı aldı.

Demir Yol İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz basına ve kamuoyuna yaptığı açıklamada,  127 gündür süren 4. dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması nedeniyle yasa gereği almaları gereken grev ilanını yapmak üzere toplandıklarını, grev ilanı hiç gönüllerinden geçmemesine rağmen sendika yönetim kurulunun 9 Kasım’da aldığı grev kararını ilgili makamlara bildirmesinden sonra bu grev ilan kararını yasa gereği asmak zorunda olduklarını belirtti. Ayrıca sendika olarak son güne kadar bir uzlaşma olmasını beklediklerini eğer olmazsa kendileri için son gün olan 12/12/18 tarihinde bu kararı uygulamaya koyacaklarını, yani iş bırakarak greve çıkacaklarını açıkladı.

Basın açıklamasına destek için gelen Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da yaptığı konuşmada,  işçilerin elde edilen cironun yarısını talep etmediklerini sadece hakları olanı talep ettiklerini, bu haklı talebin karşılanmaması durumunda Türk İş’te örgütlü 1.000.000 üyeleri ve 34 sendikalarıyla beraber İZBAN işçilerinin arkalarında olacaklarını ve mücadele kazanana kadar her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Grev ilan kararının iş yeri duvarına asılmasıyla toplantı sona erdi.

Metro çalışanları da rahatsız

Toplantının bitiminde sendika başkanı Hüseyin Ervüz, İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile 112 gündür yürüttükleri ve 437 Metro işçisini ilgilendiren 8. dönem TİS görüşmelerinden de uyuşmazlık kararı çıktığını açıkladı. Sorulan soru üzerine metro çalışanlarıyla ilgili taleplerinin de İZBAN’a yakın olduğunu, işverenin teklifinin ise ilk altı aylık enflasyonun %17 çıktığı bir dönemde %10 olduğunu anlattı. Metro işçilerinin koşulları ile  İZBAN’daki koşulların farklı olduğunu, orada  çalışanlar için ikramiyelerin 100 gün olduğunu, sendikanın 112 gün talep ettiğini, ayrıca yeni başlayanlarla eski işçilerin arasında ücret farkının çok olduğunu, o nedenle tavanla tabanı biri birine yaklaştıracak 600 TL. seyyanen zam talep ettiklerini söyledi. Ayrıca Metro işçileri ilgili yürüttükleri TİS görüşmelerine dair ayrıntılı açıklamayı  14/11/18 çarşamba günü saat 11:00’de Demir Yol İş İzmir Şube binasında yapacaklarını, tüm duyarlı çevreleri ve basın yayın kuruluşlarını beklediklerini vurguladı. Bir de  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İZBAN görüşmeleri sırasında tüm yetkilerini Ulaştırma Bakanlığına devrettiğini, fakat METRO ile ilgili TİS görüşmelerinde tek yetkili kurumun Belediye olduğunu dolayısıyla  bu kez başkanın yetkilerini kime devredeceğini merak ettiğini belirtti.

İZBAN’da grev hazırlığı: “İşçi sınıfı ne kadar güç harcarsa o kadar kazanırız”



Bültene kayıt ol