(Video) Korhan Gümüş: “Alternatif bir siyaseti yalnızca HDP geliştirebilir”

31.05.2018 - 08:01

İstanbul'da düzenlenen "Umuda, barışa, Demirtaş'a" etkinliğinde şehir plancısı ve mimar Korhan Gümüş şunları söyledi:

"Benim söylemek istediğim şu: Bir kimlik stratejisi olarak ben mekanı gündeme getirmek gerektiğini düşünüyorum bu dönemde. Bizim yapabileceğimiz şey, siyasetin uygulamalı hâle gelmesini sağlamak olmalı. Yani, partiye bir destek vermek istiyorsak, alternatif bir politikanın nasıl olabileceğini gösterecek şey liderin değişmesi, şunun yerine bunun gelmesi değil, alternatif bir mekan politikasının nasıl kurgulanabileceğini göstermek olmalı.

Bugün bir CHP'li belediye şunu söyleyebiliyor sol hareketlere: Burada doğal, kültürel mirasın korunmasını isteyerek benim siyasetimi engelliyorsunuz, AKP'nin önünü açıyorsunuz. Bizim bu kimlik stratejisini değiştirmemiz gerekiyor. Bu şiddet uygulayan kimlik stratejisinde her şey araçsaldır. Oysa ki HDP'ye vereceğimiz bizim, bu araçsallaştırmaya karşı eşitsizliklerin, haksızlıkların nasıl uygulamalı olarak dönüşebileceğini gösterecek alternatif-demokratik bir siyasi alanı göstermektir. Öbürü zaten hiçbir değişiklik olmayacağını gösteriyor.

Diyelim ki AKP bu neoliberal dalganın üstüne binip bu fırsatı yakalamayıp da tesadüfen Türkiye'de sosyal demokrat gibi gözüken bir hareket aynı duruma düşseydi, o zaman benim söylediğimin ne kadar haklı olduğunu görecektik. Çünkü o zaman da aynı mücadeleyi ona karşı verecektik. Dolayısıyla sorunumuz sadece AKP değil, alternatif bir siyasetin bu ülkede gelişebilmesi. HDP dışında hiçbir milli partinin bunu başarabileceğini zannetmiyorum. Bir tek HDP bu imkana sahip. Onun için var gücümüzle HDP'nin bu siyasal alanı genişletmesine ve siyasetin uygulamalı hâle getirilmesine destek vermeliyiz.

Savunmacı değil daha aktif, dönüştürücü bir siyasetle üzerine gitmemiz gerekiyor bugünkü politikanın. Bu yaratıcı politikayı HDP'nin uygulayabileceğini düşünüyorum. Başka bir siyasal alternatifin oluşmasının imkansız olduğunu düşünüyorum."

İstanbul'da “Umuda, barışa, Demirtaş'a” diyenler yola çıktı



Bültene kayıt ol