İstanbul’da soykırıma karşı ortak ses: Katil İsrail, Katil ABD

08.07.2024 - 11:09

Dün, İsrail’in soykırım girişiminin 9. ayı doldu. 7 Ekim’den bu yana süren saldırlarda onbinlerce Filistinli öldürüldü, milyonlarcası yerinden edildi. Yaşam alanları yok edilmiş yaklaşık 2 milyon Filistinli ise tam bir kuşatma altında hayata tutunmaya çalışıyor. ABD her alanda mali, siyasi ve askeri anlamda soykırımcı İsrail’in en büyük ve en önemli destekçisi, hamisi durumunda. Dün, soykırımın 9. ayında düzenlenen eylemin ABD Konsolosluğu önünde gerçekleşmesinin nedeni de buydu. 

Filistin Eylem Komitesi* (FEK) tarafından düzenlenen eylemde yüzlerce aktivist, İstanbul ABD Konsolosluğu önüne “Katil İsrail ABD” sloganları ile yürüdü. FEK, 15 Mayıs’ta Nakba’nın yıl dönümünde "Nakba bitecek, Filistin halkı geri dönecek” diyerek kitlesel bir eylem düzenleyen kurumların Filistin için birlikteliklerini sürdürmesi ile kuruldu. İçinde farklı platform, kurum ve örgütleri barındıran Filistin Eylem Komitesi’nin ortak slogan, ortak döviz ve Filistin bayrağı taşınması kararı eylemde ortak taleplerin öne çıkmasını ve görünür olmasını sağladı. 

Yürüyüş haftalar önce duyurulmuş olmasına rağmen, polis belirlenen güzergahtan yürüyüşe izin vermemekte dirense de, nihayetinde evlerin olduğu sokakların içinden yapılan yürüyüşe bölge halkı da destek verdi. 

Filistin’e Özgürlük Platformu aktivistleri de, eylemin ana pankartının arkasında yerlerini aldı. Günlerdir eylem örgütlenmesi için çalışan ve görev alan FÖP aktivistleri, yürüyüş sırasında büyük bir Filistin bayrağı da taşıdılar. 

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, 7 Ekim’den beri devam eden soykırım girişiminin sorumlusu siyonist İsrail devletinin en büyük koruyucusu ve finansörünün ABD olduğu vurgulandı. Türkiye’nin NATO üyesi olarak, İncirlik Üssü ile, Kürecik Radarı ile ABD’nin emperyalist çıkarlarına hizmet ettiğinin ve İsrail ile ticareti kesme konusunda gerçek adımlar atmadığının altı çizildi.

“Filistin özgürlük mücadelesi dünyadaki adalet için mücadele eden insanların davasıdır” denilen konuşmalarda “Filistin’in özgürlüğü mücadelesi bugün Amerikalı siyahilerin hareketinde, ırkçılığa karşı mücadelede büyüyor, Apartheid’e karşı on yıllardır mücadele eden ve bugün sesini Filistin için gür bir şekilde yükselten Güney Afrika halkının mücadelesiyle birleşiyor. Emperyalizm ve sömürgeciliğin ağır bedellerini ödeyen Afrika ve Güney Amerika halklarının mücadelesinde yankılanıyor. Siyonizm’e karşı mücadele eden, “soykırıma karşı bir daha asla ve hiç kimseye” diyen Yahudilerle el ele tutuşuyor. Filistin mücadelesi sömürgeciliğe direnen tüm dünya halklarının kalbinde büyüyor” denildi. 

Yaşam için Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatiflerinden aktivistler de hayvan katliamına karşı mücadelenin, Filistin’deki soykırımdan ayrı olmadığını ifade ederek eyleme katıldılar. 

Yürüyüş, ABD Konsolosluğu karşısında Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde ortak açıklama metninin okunmasının ardından sona erdi. 

Okunan ortak açıklama metni ise şöyle:Soykırımcı İsrail, En Büyük Ortağı ABD 

76 yıldır Filistin toprağını gasp etmeye ve Filistinlileri yurdundan koparmaya çalışan ırk-ayrımcı ve işgalci İsrail, son 9 aydır aydır aralıksız biçimde Filistin halkının toptan imhasını hedeflediği bir soykırım saldırısı yürütüyor. 7 Ekim’den bu yana süren saldırılarda on binlerce Filistinli, kullanımı yasak silah ve bombalarla vahşice katledildi; yüzbinlerce Filistinli kalıcı bedensel ve ruhsal hasarlar aldı, başta hastaneler olmak üzere tüm yaşamsal tesisler yok edildi. Hala binlerce Filistinlinin cesedi enkaz altında çıkarılmayı bekliyor…

2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze, şu anda tam bir askeri işgal ve kuşatma altında. Gıda ve ilaç dahil tüm temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılan Filistinliler, kendi toprağında özgür bir halk olarak yaşamak için direniş iradesini sürdürüyor.

Yaşadığımız coğrafyada emperyalizmin ileri bir üssü olan İsrail’in, kurulduğu günden itibaren en büyük destekçisi ABD’dir. ABD, yıllardır İşgal devleti İsrail’e düzenli askeri ve ekonomik yardım sağlıyor. Yapılan bu yardımların hacmi bugün 300 milyar doları aşmış durumda. Tüm dünyadan gelen, işgal devletine askeri yardımların kesilmesi çağrısına rağmen, ABD soykırım saldırısının ağırlaştığı bu dönemde, işgal devletine 26 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım sağlayacağını açıkladı. Soykırım makinesi İsrail ordusunun ithal ettiği silahların % 69’u ABD tarafından temin ediliyor.

Gazze’de süren soykırıma sağladığı tüm askeri, lojistik ve maddi yardımın yanı sıra ABD, uluslararası ateşkes çabalarını veto ediyor, işgal devletine karşı tüm olası yaptırım kararlarını engelliyor, Filistin halkını destekleyen Yemen’e askeri operasyon gerçekleştiriyor, Lübnan’a tehditler savuruyor.

Diğer yandan, işgal devleti İsrail’i bölgesel tehditlerden koruyan Türkiye’deki NATO üslerinin varlığı, işgal devletinin ve onun hamisi olan ABD’nin bölgesel saldırı kapasiteleri için stratejik bir önem taşıyor. İncirlik'ten İsrail'e sevkiyat yapılırken, Kürecik’teki radar, İsrail'i  korumaya ayarlı ve İsrail'in kalkanı olarak kullanılmaktadır. 

Soykırım saldırısının ulaştığı şiddet ve dünya halklarının baskısı sonucu uluslararası hukuk kurumlarının soykırım faili işgal devleti yetkililerini yargılamaya çalışması, ABD tarafından mahkemelere yaptırım tehdidiyle karşılaşıyor. ABD tüm gücünü, işgal ve soykırımın sürdürülmesi için ortaya koyarken, Filistinli mültecilere yardım eden Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlara desteğini durduruyor.

Biz, işgal ve sömürgecilik karşıtları, emperyalizm ve siyonizm karşıtları olarak, özgürlük ve adalet isteyen halkların bir parçasıyız ve Filistin halkının tarihsel hakları için sürdürdüğü direnişin koşulsuz yanındayız. Kendi toprağından ve köklerinden tamamen koparılmak istenen Filistin halkı bir zeytin ağacının direngenliğiyle varoluş savaşı veriyor. Bu mücadeleye destek vermek için işgal devletine tam bir ambargo uygulanmasının ve yaptırımlara uğratılmasının en etkili tutum olduğunu biliyoruz. Coğrafyamızda barış ve özgürlüğün hüküm sürmesi için, Filistin halkına soykırım uygulayan Siyonist işgal devletini tecrit etmek ve ona verilen emperyalist desteği durdurmak zorundayız. Buradan, soykırımcı İsrail’in en büyük ortağı ve hamisi ABD temsilciliği önünden tekrar sesleniyoruz:

Tarihsel Filistin topraklarındaki ABD askeri varlığı çekilsin!

İsrail’le diplomatik ilişkiler kesilsin ve açık bir askeri ambargo kararı alınsın!

İsrail’i koruyan NATO üsleri kapatılsın!

ABD bölgemizden defol!

*Filistin Eylem Komitesi

BDS Türkiye

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

Devrimci İşçi Partisi

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

Direniş Çadırı

DİSK Basın-İş

DİSK Sosyal İş

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği

Eğitim İlke-Sen

Emek Partisi

Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları

Ezilenlerin Sosyalist Partisi

Filistin İçin Öğrenci Dayanışması

Filistin’de İşgale Son

Filistin’e Özgürlük Platformu

Halkların Demokratik Kongresi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi

İşçi Demokrasisi Partisi 

İşçinin Kendi Partisi 

İstanbul Tabip Odası

Kaldıraç Hareketi

KESK İstanbul Şubeler Platformu

Özgür Yazarlar Birliği

Sağlık İlke-Sen

Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü

Yeni Demokrat Kadın



Bültene kayıt ol