Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı durdurulamıyor

17.01.2023 - 13:32

TÜİK, Tarım ÜFE Aralık 2022 verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; tarımda üretim fiyatları bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151 artış gösterdi. Tarım-ÜFE’de 12 aylık artış ortalaması yüzde 132 oldu.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar; yüzde 310 ile turunçgiller, yüzde 192 ile sebze ve meyveler olarak sıralandı. Ürün bazlı en yüksek artış ise çiğ sütte gerçekleşti. Çiğ süt fiyatı son bir yılda yüzde 160 zamlandı, 5 liradan 13 liraya yükseldi. Sütün marketlerde litre fiyatı ise ortalama 20 lira.

Dünyada gıda fiyatları geriliyor, Türkiye’de ise artmaya devam ediyor

Gıda ürünlerinde 2022'ye damgasını vuran en önemli konu fiyat artışları oldu. Aralık ayından beri gıda fiyatları dünya genelinde stabil seyrederken, hatta bazı ürünlerde azalırken Türkiye’de gıda fiyatları artmaya devam ediyor.

En son açıklanan TÜİK'in Aralık ayı ÜFE verilerine göre tarımda gerçekleşen aylık yüzde 5, yıllık yüzde 151 oranındaki artış, gıda fiyatlardaki artışın süreceğini gösteriyor.

Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedeni enflasyon. Tarımda girdi maliyetleri sürekli artıyor. Tarımda kullanılan bütün ham maddeler zamlanıyor. Ayrıca yurtdışından temin edilen ham madde (gübre, tohum, ilaç vb) ve enerji fiyatları da tarım ürünlerinin maliyetlerini artırıyor. 

İktidar ise tarıma destek olmuyor. Özellikle en önemli girdi olan mazot, tarım üreticilerine indirimli verilmiyor. Büyük çoğunluğu yurt dışından ithal olan gübre ve tohum fiyatlarındaki artış da üreticiler için çok büyük problemler. Bu nedenle pek çok üretici tarlalarını ekemiyor, hayvanlarını kesmek zorunda kalıyor.



Bültene kayıt ol