İktidarın faizi düşürme politikasının bedelini yoksullar ödüyor

17.11.2022 - 10:01

AKP-MHP iktidarı faizi indirmekle övünüyor. Bir yıl önce yüzde 19’larda olan Merkez Bankası politika faizi yüzde 10,5’e indirildi. İktidar bu faiz indiriminin ekonomiyi canlandıracağını, dolayısıyla işsizliği azaltacağını, gelirleri artıracağını iddia ediyor.

Ama iktidarın bütün bu iddialarının doğru olmadığını günlük yaşantımızdan biliyoruz. İşsizlik artıyor, pahalılık artıyor, gelirlerimiz düşüyor.

İktidarın düşük faiz politikasının en büyük kazananı bankalar. Merkez Bankası faizleri düşürse de, bankaların ihtiyaç sahiplerine verdikleri kredilerin faizlerinde bir düşme yok.

Ortalama banka faizleri geçen yıl da yıllık yüzde 30 idi, bu yıl da yüzde 30.

Yani Merkez Bankasının politika faizini indirmesi, paraya ihtiyacı olan işçilere, köylülere, yoksullara herhangi bir kolaylık sağlamıyor.

Merkez Bankasından düşük faizle borç para alan bankalar, bu parayı devlete (tahvil alarak) veya halka (konut, araba, ihtiyaç kredisi olarak) yüksek faizle tekrar satıyorlar. 

Bankalar geçtiğimiz bir yılda kârlarını en az 4’e katladılar. 

Hükümet bankaların bu fahiş kârları elde etmesine sesini çıkarmıyor, çünkü bankalardan yüksek vergiler tahsil ediyor. Yani halk hem bankalar, hem de iktidar tarafından soyuluyor. Bu soyguna dur demek gerekiyor.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol