Nükleer rezalet

04.08.2022 - 10:34

Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin ardından birçok ülke nükleer santrallerden vazgeçerken, AKP iktidarı Akkuyu’da nükleer santral kurulmasını dayatmıştı.

Nükleer santralin reaktör kurulum ve işletmesi, Vladimir Putin’in kurucusu olduğu Rusya devlet şirketi Rosatom’a verilmişti. İnşaatını ise IC İçtaş adlı yerli şirket yapacaktı.

Erdoğan yönetimince Türkiye’yi nükleer güç yapacak yerli ve milli bir adım olarak sunulan Akkuyu’daki santral tamamen Rusya’nın eline geçti!

- Rosatom, IC İçtaş ile sözleşmesini fesh etti. Ertesi gün TSM Enerji adlı bir şirketle anlaştı. TSM Enerji’nin üç ortağının da Moskova merkezli şirketler olduğu ortaya çıktı.

- “Yap-işlet-devret” AKP’nin çok sevdiği bir uygulama. Akkuyu’da ise “yap-işlet” anlaşması var. Rus şirket santral inşaatını bitirse de Akkuyu Türkiye’ye devredilmeyecek, Moskova’nın elinde kalacak.

- Rusya ile yapılan sözleşmeye göre TEDAŞ, Akkuyu reaktörlerinden 15 yıl boyunca satın alma şartına bağlanan elektriğin kilovat saatini  12,35 sent/ABD dolarından ödeyecek. Bu son derece pahalı olduğu gibi, dolar TL karşısında değer kazandıkça Türkiye’nin ödeyeceği para daha da artacak. Ve bu para, tüketici olan bizlerden alınacak. 

Yerli-milli nükleer politika, Rusya’ya bağımlılıkla sonuçlanırken Akkuyu rezaleti bunlarla sınırlı kalmadı.

- Hükümlülüklerini yerine getirmediği için sözleşmesi fesh edilen IC İçtaş’ta 20 bin işçi “izne çıkarıldı.” İnşaat işçileri, işlerini kaybetmiş gözüküyor.

- Gerek IC İçtaş gerek ondan önce işi üslenip yapamadığı için sözleşmesi fesh edilen Cengiz-Kalyon-Kolin dönemi, yerli şirketlerin işçi düşmanlığını ortaya koymuştu. Düşük ücretle uzun saatler çalıştırılan işçiler, insanlık dışı koşullarda beslenme ve barınmaya mahkum edildi. Akkuyu’nun temelinde işçilerin kanı var. Çok sayıda iş kazası yaşanırken, 10’dan fazla işçi hayatını kaybetti. 

2023 Mayıs’ında ilk reaktörün çalıştırılacağı iddia edilse de bunun mümkün olmadığı ortada. Akkuyu’nun akıbeti Putin’in ellerinde. Çözüm millileştirme değil, nükleer santral projesine son verilmesidir. Nükleer enerji pahalı ve verimsiz olduğu gibi tehlikelidir de. Akkuyu, Çernobil olmamalıdır.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol