Sıcak hava dalgaları yalnızca karalarda yaşanmıyor; deniz suyu da hızla ısınıyor. Akdeniz’in Temmuz’da yaşadığı eşi görülmemiş sıcak hava dalgası, su sıcaklığının normal değerlerin 6,2C üzerine yükselmesine sebep oldu.
Akdeniz’deki son durumuna dair verileri paylaşan ABD Fırtına İzleme Ajansı (US Storm Watch), suyun havanın 4 katından daha fazla ısı kapasitesine sahip olduğunu ekleyerek şunları söyledi; “Bu da suyun havadan çok daha zor ısınması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, Akdeniz'deki 6,2°C'lik deniz yüzeyi sıcaklığını şaşkınlık verici bir anomalidir.”
Suyun ısıyı tutma kapasitesi daha yüksek olduğundan ve okyanus üzerindeki hava karasal bölgelerdekine kıyasla daha fazla su buharı tutabildiğinden, karalar, okyanuslar ve denizlere göre daha hızlı ısınır.
Haziran ayında, Akdeniz'in yüzey suyu sıcaklığı son 20 yıllık ortalamanın dört santigrat derece üzerine yükselip 23C’de yeni bir zirve noktasına ulaşmıştı.
Akdeniz, iklim çöküşünün merkez üssü
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporları, Akdeniz'in, küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısındığını gösterdi.
Valencia Üniversitesi'nden araştırmacılar da son 35 yılın uydu görüntülerini inceleyip, Akdeniz'in Dünya okyanuslarından iki ila üç kat daha fazla ısındığını gördü.
Tüm raporlarda ‘merkez üssü’ olarak tanımlanan Akdeniz havzası, yıkıcı sıcak hava dalgaları, su kıtlığı, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda üretimine yönelik çeşitli risklerle karşı karşıya.
İklim çöküşünün merkez üssü olması, tahminlerin ötesine geçecek türden çok şiddetli sıcak hava dalgalarının yaşanacağı anlamına geliyor.
Akdeniz’in kıyı bölgeleri ise seller ve erozyon gibi çeşitli afet risklerinin beraberinde akiferlerin tuzlanması tehdidiyle karşı karşıya. Bu nedenle, bölgedeki su talebinin 2050'ye kadar ikiye, hatta üçe katlanabileceği tahmin ediliyor..
IPCC raporlarında belirtildiği üzere, Akdeniz’in yüzey suyu sıcaklığının 2100 yılına kadar 1,8°C ile 3,5°C arasında artması bekleniyordu fakat şimdiden 6,2C’lik ısınma değerini gördü.
Raporların öngördüğü her şey beklenenden çok daha erken yaşanıyor, Akdeniz'deki sıcaklıklar, tam da IPCC’nin açıklamış olduğu gibi “küresel ortalamadan daha hızlı” artıyor.