İHD Kadın Komisyonu: 2021 yılında 323 kadın katledildi

25.07.2022 - 14:31

İHD Kadın Komisyonu ‘2021 Yılı Kadın Raporunu’ açıkladı: 2021’de en az 323 kadın erkekler tarafından katledildi, 118 kadın ise yaşamını şüpheli şekilde yitirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, Ankara'da düzenlediği basın toplantısıyla “2021 Yılı Kadın Raporunu” açıkladı. 2021 yılı raporuna göre, en az 323 kadın erkekler tarafından katledildi, 118 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Raporda, 12 bin 500 kadının tutuklu olduğu ve 345 çocuğun cezaevinde olduğu kaydedildi.

Toplantıda konuşan Eren Keskin, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için önemine değinerek, Nahide Opuz davasını hatırlattı. Opuz davası ardından Avrupa Konseyi’nin bütün üye devletlere bir sözleşme hazırlama çağrısında bulunduğunu hatırlatan Keskin, “Bizim coğrafyamızdan kadın hukukçuların da yoğun katımıyla İstanbul Sözleşmesi kaleme alındı. İstanbul Sözleşmesi, İstanbul’da imzalandığı ve ilk imzacısı da Türkiye olduğu için adı ‘İstanbul Sözleşmesi’ oldu. Bu iktidar döneminde imzalanan ve Meclis’ten geçen bir sözleşme, yine bu iktidar döneminde tek bir kişinin imzasıyla feshedildi” dedi.

İHD Kadın Komisyonu yayınladığı raporda, kadınlara yönelik şiddet ve nefret söylemlerine yönelik öneriler şöyle sıralandı:

● İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iptal edilmeli ve 6284 Sayılı Kanun’la birlikte etkin bir şekilde uygulanmalı.

● Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı.

● Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı.

● Mülteci ve sığınmacı kadınların güvenliği sağlanmalı ve sığınmacı/mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı.

● Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı. 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli.

● Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı. Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir şekilde caydırıcı ve yanlış bilgi vermesine yaptırım uygulanmalı.

● Resmi kurum ve kuruluşların nefret söylemleri ve ayrımcı söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı.

● Doğum kontrol yöntemleri, kürtaj ve HPV ücretsiz olmalı.

● Cinsel sağlık hizmetlerinde kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalı.

● Bebek ve çocuk kreşleri ücretsiz ve erişilebilir olmalı.

 



Bültene kayıt ol