Halk Ekmek kuyruklarından protestolara - Yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı

17.01.2022 - 16:55

AKP, 2002’de “açlık ve yoksullukla mücadele edeceğiz, halkı enflasyona ezdirmeyeceğiz” iddiaları ile iktidara gelmişti. Şimdi durum 2002’den daha kötü. İşsizlik ve enflasyon oranlarının toplamından oluşan sefalet endeksi rakamı, 2002’de yüzde 40 iken, bugün yüzde 47 oldu. Üstelik bu, TÜİK’in hesabına göre elde edilen rakam, gerçek durum çok daha kötü.

Gerçek işsizlik yüzde 22, gerçek enflasyon yüzde 82 olduğuna göre, gerçek sefalet endeksi de yüzde 104.

'Asıl mesele işsizlik, vallahi açım'

Türkiye'deki açlık ve yoksulluğun ulaştığı seviyeyi gösteren bir olay geçtiğimiz günlerde AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal partisinin Adıyaman İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşma yaparken yaşandı. 

Mahir Ünal'ın konuşması sırasında, toplantıda bulunan AKP üyesi Ali Avcı şunları söyledi: 'Sayın Bakanım, aylardır işsizim. Kendim de Ak Partiliyim. Esas meselemiz işsizlik. Vallahi açım ben." Bu sözlerin ardından Ali Avcı salondan dışarı çıkarıldı.

Sadece bu olay; işsizlik, açlık ve yoksulluk başta olmak üzere milletin dertlerine iktidar partisinin kulaklarının sonuna kadar kapalı olduğunu göstermeye yeter de artar.

Halk ekmeklerde kuyruklar devam ediyor

İBB Halk Ekmek büfeleri önündeki ucuz ekmek almak isteyen halk uzun kuyruklar oluşturmaya devam ediyor. Geniş halk kesimleri, Halk Ekmek'ten 1,25 liraya ucuz ekmek alıp ayda 50 - 100 lira tasarruf yapmak istiyor, çünkü fırınlarda ekmek fiyatı 3,5 ile 5 lira arasında değişiyor. Halk Ekmeğin günlük üretim sayısı 2019'da 841 bin adet iken, bugün 2 milyona yaklaşmış durumda.

İBB Meclisindeki AKP-MHP ittifakı, Halk Ekmek büfeleri önündeki kuyrukların görünmesini engellemek için, İBB'nin semtlerde yeni büfeler açmasını bile engelliyor.

Kamyonculardan kontak kapama eylemi

Ankara Polatlı’da kamyoncular akaryakıta gelen zamlara tepki göstermek için kontak kapattı. Artan maliyetler karşısında ezildiklerini söyleyen kamyoncular Ankara-Eskişehir yolundaki trafiği durdurdu.

Kamyoncu esnafı akaryakıta gelen zamları protesto etmek amacıyla önce ilçede konvoy yaptı. Korna ile şehirde eylemlerini sürdüren kamyoncular ardından Ankara-Eskişehir yolu üzerine gelerek, yolu bir süre trafiğe kapattı.



Bültene kayıt ol