Altındağ’da göçmenlere saldıran 4 kişi tutuklandı

26.09.2021 - 16:44

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli mültecilere yönelik saldırılarda gözaltına alınan 99 şüpheliden 4’ü tutuklandı, 27’si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olaylarda gözaltına alınanlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldığı hususunda şimdiye kadar bilgi edinilememişti.

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi’ndeki parkta 11 Ağustos gecesi Suriyeli Y.A ve A.M.A., Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Ülger ile tartışmış, çıkan kavgada Emirhan Yalçın bıçaklanarak hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından bölgede yaşayan Suriyelilere ait ev ve iş yerlerine yönelik yoğun saldırılar oldu. Saldırılarla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Battalgazi Mahallesi’nde ‘Hırsızlık’, ‘Mala zarar verme’, ‘Görevli memura mukavemet’, ‘Kasten basit yaralama’ ve ‘İş yeri dokunulmazlığının ihlali’ suçlarının gerçekleştiği 40 olay tespit edildi. Savcılık talimatıyla yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu olaylara karıştığı tespit edilen 99 şüpheli gözaltına alındı.

Gözaltına alınan şüphelilerden 4’ü tutuklanırken 27’si ise konutu terk etmeme adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerden 68’i de emniyetteki ifade işlemlerinin ardından bırakıldı. Herhangi bir adli vakaya karışmayan ancak haklarında tedbir alınması gereken 42 kişi Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun 13. maddesi gereğince muhafaza altına alındı.

Olayların sorumlusu ülkücü faşistler

Altındağ’da göçmenlere yönelik saldırılara örgütlü ülkücü faşistler öncülük etti. Saldırıların önceden planlandığı ve devletin kontrolünde olduğu, ırkçı şiddete izin verildiği bir gerçek.

Irkçı saldırılarla ilgili 13 Ağustos günü 72 kişi gözaltına alındı. 19 Ağustos itibarıyla saldırılara karıştığı belirlenen 148 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Ancak sonrasında bu gözaltılara ne gibi bir işlem yapıldığı, tutuklanan olup olmadığı bilgisi yetkililer tarafından verilmedi. Şimdi alınan bilgiye göre, yüzlerce kişinin karıştığı olaylarda sadece 4 kişi tutuklandı.

Irkçı şiddetin bir daha olmaması için saldırganların mutlaka cezalandırılması gerekir. Şimdiye kadar pek çok örnekte göçmenlere yönelik saldırılar cezasız kaldı. Altındağ’daki saldırıların cezasız kalmaması için, sivil toplum örgütleri ve sosyalistler, devrimciler konunun takipçisi olmalıdır.

 



Bültene kayıt ol