Dega Demir işçileri direniyor

23.09.2021 - 17:54

İstanbul Esenyurt’ta bulunan, yaklaşık 180 işçinin çalıştığı Dega Demir Galvaniz fabrikasında sendikalaştıkları için 11 işçinin işten atılması üzerine işçilerin başlattığı eylemler sürüyor. Dega Demir işçileri, “Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz, gerekirse fabrika önünde ağaç olur dikiliriz, meyvesini de alırız” diyor.

İşçilerin Türk-İş’e bağlı Türk Metal’e üye olup yeterli çoğunluğu sağladığı Dega Demir’de patron yetkiye itiraz etti, 11 işçiyi işten attı. Bunun üzerine eylemlere başlayan işçilere farklı işyerlerinde çalışan Türk Metal üyesi işçiler de destek verdi.

İşçiler ağır çalışma koşullarından, düşük ücretlerden ve iş kazalarından şikayet ediyorlar. Bir işçi yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlatıyor: “10 yıldır Dega Demir’de kaynakçılık yapıyorum. Şu an kaynak atölyesinde şefim ama geçinemediğim için hafta sonları ek iş yapıyorum. Piyasada aynı işi yaptığım işçilerin ücreti 7 bin-8 bin lirayken ben burada 4 bin 800 lira alıyorum. Yani biz burada piyasanın çok çok altında çalışıyoruz. İş başvurusuna gelen elemanlar benim aldığım ücreti istiyorlar, fabrika da bunu vermediği için geri gidiyorlar.”

Çalışmaya başladığı 2013’ten beri koşullarının bir türlü düzelmediğini söyleyen bir Dega işçisi, “Burada işçinin hakkı hukuku tanınmıyor. Üretimi durdurmamızın ana sebebi işten çıkartılan 11 arkadaşımız, onların haklarını savunmak. Bu insanların tek yaptığı şey sendikaya üye olmak, hakkını aramak. Örgütlendik, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Gerekirse burada yatıp kalkacağız” diye konuştu.

Fabrikada yıllardır çalışan işçilerin çok düşük ücretlere çalıştırıldığını söyleyen Dega işçileri patrona karşı tepkililer:  “Bu fabrikada adalet diye bir şey yok. Köle gibi çalıştırıp insanların sırtından para kazanıyorlar. İş paraya gelince ‘Asgarinin ne kadar altında verirsek kârdır’ diyorlar”.

Türk Metal Örgütlenme Sekreteri Yusuf İkisivri ise Dega Demir’deki gelişmelere dair şöyle konuştu: “Dega’da işçiler anayasal haklarını kullanarak Türk Metal’de örgütlendiler, patron işçilerin örgütlenme hakkına saygı göstermeyerek 11 işçiyi işten attı. Biz de Türk Metal Sendikası olarak direnişi örgütlüyoruz. Dega’da işçi arkadaşlarımızın sendikal haklarına saygı gösterilene kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz.”



Bültene kayıt ol