DSİP LGBTİ+ Çalışma Grubu: Larin Kayataş’ın yanındayız!

15.09.2021 - 15:41

Dr. Larin Kayataş memuriyetten men edildi. Trans kadın olmak suç değildir!

Bir seneden bu yana Taksim Araştırma ve Eğitim Hastanesi Acil Servisi’nde pratisyen hekim olarak mecburi hizmetini yapan trans kadın Dr. Larin Kayataş, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla “hal ve hareketlerinin genel ahlâka uygun görülmemesinden” ötürü memuriyetten men edildiğini duyurdu.

Kayataş, sosyal medyada yaptığı açıklamada İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden (Çapa Tıp) mezun olduktan sonra, zorunlu hizmet için Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine atandığını, işe başlamasının ertesi günü bir hastane personeli tarafından, CİMER'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) şikayet edildiğini, bir ay sonra ise 3 aylık uzaklaştırma aldığını ve en sonunda ‘genel ahlak' gerekçesiyle meslekten men edildiğini duyurdu.

Kayataş ayrıca bu süre zarfında baskılara ve mobbinge maruz bırakıldığını, politik görüşleri hakkında sorular sorulduğunu, ayrıca “trans kadın mısınız?” sorusunun da yöneltildiğini belirtti. “Genel ahlaka uygun olmayan hal ve hareketlerden” ötürü memurluktan men edilen Kayataş, mecburi hizmetini tamamlayamadığı için özel hastanelerde de çalışamayacağını, böylelikle “sosyal ölüme” mahkûm edilmiş olduğunu da ifade etti.

İnsanların farklı cinsiyet kimlikleri / cinsel yönelimleri olması suç değildir. LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. Sadece cinsiyet kimliğinden ötürü, bir trans kadın olmasından ötürü Larin Kayataş’ın memuriyetten men edilmesi, insan haklarının ağır bir şekilde ihlal edilmesi demektir. Kayataş bir an önce görevine iade edilmeli, uğradığı maddi ve manevi zarar tazmin edilmeli, “genel ahlak” bahanesiyle LGBTİ+’lar üzerinde baskı uygulanmasına derhal son verilmeli, bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

DSİP LGBTİ+ Çalışma Grubu olarak Larin Kayataş’ın yanındayız.

#LarinKayataşGöreveİadeEdilsin

#LGBTİ+HaklarıİnsanHaklarıdır



Bültene kayıt ol