Hazine eritildi, sıra kamu arazileri ve tesislerine geldi

12.07.2021 - 18:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararname ile pek çok kamu mülkü özelleştirme kapsamına alındı.

Kamu kurumlarının çoğu denize sıfır eğitim kampları ve sosyal tesislerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce dönüm arazi ve binlerce metrekare kapalı alan 4264 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özelleştirme İdaresi’ne devredildi.

Özelleştirme kapsamına alınan kamp ve tesislerin çoğu Ege ve Akdeniz kıyılarında. Türkiye’nin turistik bölgeleri olan Marmaris, Kuşadası, Seferihisar, Manavgat, Didim, Gökçeada ve Beşiktaş Boğaz’da yer alan arazi ve tesisler idare eliyle satılabilecek, kiralanabilecek, işletme devri yapılabilecek ya da kat/arsa karşılığı inşaat yapılabilecek.

Söz konusu tesislerin bazıları şunlar:

Antalya Manavgat Çolaklı Jandarma tesisleri, Didim Altınkum Ulaştırma Bakanlığı tesisi, Kuşadası SGK tesisi, Beşiktaş Boğaz SGK tesisi, Seferihisar Karayolları tesisi, İzmir Menderes DSİ tesisi, Seferihisar Dokuz Eylül Üniversitesi tesisi, Muğla Ula Hazine ve Maliye Bakanlığı arazisi, Marmaris Hazine ve Maliye Bakanlığı arazisi.

Hükümet IMF programını uyguluyor 

Hükümetin düştüğü parasal dar boğaz, özelleştirmelerin hızlandırılmasına neden oldu. Geçen hafta da Makine Kimya ve Türkiye Elektrik İletim Kurumları özelleştirme kapsamına alınmıştı. Bütün bu girişimlerin altında IMF’den 6,5 milyar dolarlık bir para beklentisi hesabı var. IMF’ye 5 milyar dolar borç vermekten söz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi dört gözle IMF’den Türkiye’ye gelecek 6,5 milyar doları bekliyor.

Hükümet yaptığı aşırı zamlar, tasarruf tedbiri paketleri ve kamu mallarının, kamu şirket ve arazilerinin satışa çıkarılmasıyla aslında IMF programı uygulamaktaydı. Elektriğe, doğalgaza yapılan yüklü zamlar, kurumlar vergisinde, Özel İletişim, Motorlu Taşıtlar, Akaryakıt Tüketim vergilerinde yapılan yüklü artışların hepsi IMF tavsiyesi. Cumhurbaşkanının kendisini hariç tutarak ilan ettiği, kemer sıkma, ücret zamlarını düşük tutma, kamuya personel alımlarını azaltma vb. tasarruf tedbirleri de IMF’nin önerileri.

Hükümet, şimdi kamudaki toplu sözleşmelerde ve memurlarla yapılacak zam müzakerelerinde de maaş artışlarını yükselen enflasyona rağmen, IMF’nin önerisi doğrultusunda çok düşük tutacak. Makine Kimya’nın, TEİAŞ’ın özelleştirilmesi, sahillerdeki kamu kampları ve arazilerin, elde avuçta ne varsa satışa çıkartmanın arkasında da IMF’ye şirin görünme var.



Bültene kayıt ol