Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde göçmenlere işkence belgelendi

21.05.2021 - 15:34

İzmir Barosu Başkanlığı, göçmenlerin idari gözetim altında tutulduğu yerlerden biri olan, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ndeki işkence iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Beş kişinin İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde işkence gördüğüne dair ihbar sonrasında ivedilikle avukat görevlendirmesi yapıldığı belirtilen açıklamada, Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukatların bayramın ilk ve ikinci günleri göçmenlerle görüşerek işkence iddialarını yerinde incelediği ifade edildi.

Arife gecesi Kuran istedikleri için darp edildiler

Geri Gönderme Merkezinde tutulan göçmenler, arife gecesi okumak için bir adet Kur'an istedikleri ve havalandırmaya çıkma talebinde bulundukları için darp edildiler. Darp sırasında göçmenlere ayrımcı hakaretler yapıldı. Şiddet kullanıldı, kaba dayak atıldı, bir göçmenin kafasında cop kırıldı.

Avukatların gözlemlerine göre, göçmenlerin sırtlarında ve vücutlarının çeşitli yerlerinde darp izleri var. Darp edilen göçmenlerden biri kalp hastası olduğu halde tedavisi yapılmadı. Olay sonrasında mağdurlardan birinin götürüldüğü sağlık kuruluşunda “merdivenden düştüm” demesi istendi.

Kelepçe konusu, genel resmin küçük bir bölümü

Açıklamada, Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukatların yoğun çabası sonucu göçmenlerin bu iddialarının savcılığa iletildiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Olayın ardından yaşanan süreçte işkence suçu nedeniyle savcılık talimatı ile adli rapor almak üzere hastaneye götürülen mağdurlara burada da kelepçe takıldığı ve rapor için saatlerce kelepçeli olarak bekletildiklerinin de görüldüğü belirtilen açıklamada;

"Söz konusu kelepçe vakası, genel resmin kapalı tutulma mekânı dışına sızan küçük bir yansımasıdır. Geri Gönderme Merkezi'nde kalan kişiler suçlu olmadıkları gibi, tutuklu ya da hükümlü kişiler de değildirler. Bu kişilerin hele ki işkence gibi çok ciddi bir iddianın muhataplarıyken psikolojik durumları ve temel hakları göz ardı edilerek kelepçelenmeleri, idarenin yabancılara yaklaşım tarzının tüm kamuoyunun gözü önünde ete kemiğe bürünmüş hali olup asla kabul edilebilir bir uygulama değildir" denildi.

GGM’ler baroların denetimine açılmalıdır

Yıllardır süren ısrarlı taleplere rağmen Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin İzmir Barosu'nun denetimine açılmamasının söz konusu iddialara zemin hazırlayan esas sebep konumunda olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu sebeplerle açıklamak isteriz ki, hak ihlallerinin engellenmesi ve geri gönderme merkezlerinin istenen düzeye ulaştırılması için başta İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi olmak üzere, ülke çapındaki tüm geri gönderme merkezleri baroların ön habersiz, koşulsuz ve sivil denetimine açılmak zorundadır. 

İdare, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde yaşananlara dair bahse konu iddiaları büyük bir ciddiyetle incelemeli, tüm deliller titizlikle toplanmalı ve korunmalı, ilgili kamu görevlileri soruşturmanın güvenliği ve yabancıların haklarının korunması için derhal açığa alınmalıdır.”

Baro ayrıca, hak ihlallerinin önlenmesi, faillerin cezalandırılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye kararlılıkla devam edeceğini de vurguladı.



Bültene kayıt ol