Sözcü hedef gösterdi, ırkçılar saldırdı

20.04.2021 - 16:46

Sözcü gazetesi 15 Nisan’da "Somali'den gelen iş insanları ve sığınmacılar, Ankara'nın göbeği olan Kızılay'daki iki sokağı baştan sona kendi ülkelerine çevirdiler" başlıklı haberi yayınlandı. Haberin yayınlanmasından 5 gün sonra bir grup ırkçı saldırgan Ankara'da haberde adı geçen sokaktaki Somalililerin işyerlerine saldırdı.

Sözcü Gazetesinde 15 Nisan’da "Somali'den gelen iş insanları ve sığınmacılar, Ankara'nın göbeği olan Kızılay'daki iki sokağı baştan sona kendi ülkelerine çevirdiler" başlıklı haber yayınlandı. Haberin yayınlanmasından 5 gün sonra bir grup ırkçı saldırgan Ankara'da haberde adı geçen sokaktaki Somalililerin işyerlerine saldırdı.

Kızılay'da dün gerçekleşen olayda ırkçı saldırganlar sopa ve taşlarla bir Somalilinin lokantasının camlarını kırmaya çalıştılar, bir Somalilinin de omzunu taşla ezdiler.

Gazete, Ankara Kızılay bölgesinde Somalili vatandaşların açmış oldukları işletmeleri, “kendi ülkelerine benzettiler” diyerek haberleştirdi. Yapılanın yanlış olduğu izlenimi uyandırılan haberde, ırkçıların sıklıkla yineledikleri bir dil vardı, Somalililere yönelik ayrımcı bir dil kullanılmış oldu. 

Irkçılar, Türkiye’deki göçmenlerin açtıkları işletmelere kendi dillerinde isimler vermelerini ve tabelalar asmalarını sürekli saldırılarının bahanesi olarak kullanıyor. Sözcü gazetesinin bu gerçeği bildiği halde Somalililere ait işletmelerle ilgili yaptığı haberde aynı yöntem kullanıldı, işletmelere Somali dilinde isimler verildiği, Ankara’nın ortasında Somali kültürünün yaşatılmaya çalışıldığı anlatıldı.

Sözcü gazetesi, mülteciler ve göçmenler hakkında sürekli yalan haber yayınlayıp onlara karşı saldırıların yapılmasına zemin hazırlıyor. Gazete, ölümden ve savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyelileri de düşman olarak gösteren bir yayın politikası yürütüyor.

Dünyanın pek çok yerinde farklı kültürlerin yan yana yaşaması bir zenginlik olarak görülüyor. Ama ırkçılar farklılıkları saldırı gerekçesi olarak kullanmaktalar. Buna engel olmak, ırkçı saldırganlardan hesap sormak gerekir.



Bültene kayıt ol