LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (5 Ekim - 11 Ekim)

05.10.2020 - 09:01

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. 

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun.

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

1791, 6 Ekim’de kabul edilen Fransa Ceza Kanunu ile eşcinsel ilişkiler ilk defa bir Avrupa ülkesinde suç olmaktan çıkartıldı.

1936, 10 Ekim’de Nazi Almanyasında “Kürtaj ve Eşcinsellikle Mücadele Merkezi” kuruldu. Merkezin esas görevi eşcinsellerin verilerini toplamak ve tutuklamaktı. 1945’e kadar yaklaşık 100.000 eşcinsel erkek tutuklandı ve pembe üçgen işaretiyle hapishanelere veya toplama kamplarına gönderildi. Toplama kampları Nazilerden kurtarıldığında eşcinsel erkekler serbest bırakılmayıp, eşcinsellikle ilgili kanun maddesinin 1968’de kaldırılmasına kadar hapishanelere gönderildiler. Tutuklanan lezbiyen kadınlar hakkında veriler az olmakla birlikte, siyah üçgen takmak zorunda bırakıldıkları bilinmektedir. Alman lezbiyenler “Yaşam Evleri” adı verilen “iyileştirme” kamplarına gönderilirken, Yahudi lezbiyenler ölüm kamplarına gönderiliyordu.

1947, 7 Ekim’de dünyanın ilk lezbiyen süreli yayını Vice Versa, Lisa Ben ismiyle tanınan Edythe D. Eyde (7 Kasım 1921 –22 Aralık 2015) tarafından yayınlandı. 

1972, 8 Ekim’de “Davranış Terapisi Destekleme Derneği”nin yıllık toplantısı, eşcinselliği “tedavi etme” uygulamalarının sürdürülmesi nedeniyle LGBTİ+ aktivistleri tarafından protesto edildi.

1982, 8 Ekim’de Uluslararası Lezbiyen Günü olarak ilan edildi. 1980 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan kutlama, ilk defa 8 Ekim 1982’de Avustralya’nın Brisbane kentinde ayrı bir etkinlik olarak kutlanmaya başlandı. Uluslararası Lezbiyen Bilgi Servisi’nin (ILIS) 1982’nin ilk aylarında Belçika’da düzenlediği konferansta, 1983 yılının “Uluslararası Lezbiyen Yılı” olarak kutlanmasına karar verildi. Uluslararası Lezbiyen Yılı da 1983 yılında, Melbourne ve Sidney’de (Avustralya) etkinliklerle kutlandı. 

1998, 9 Ekim’de Hollanda’da eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftler için geçerli olan kriterleri yerine getirmeleri durumunda çocuk evlat edinebileceklerine dair mevzuat kabul edildi.

1998, 11 Ekim’de ilk defa ABD’de kutlanmaya başlanan “Coming Out Day” lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks insanların deneyimlerini ve yolculuklarını ortaya çıkaran bir açılma günü.

2012, 5 Ekim’de İstanbul Avcılar Denizköşkler Mahallesinde yaşayan trans bireylere yönelik bir süredir devam eden tacizin dozu artmaya başladı. Mahallede yaklaşık 100 kişilik bir grup 10 gündür "namus yürüyüşü" adı altında trans bireyleri taciz ediyor, bölgede yaşayan vatandaşları linçe çağırıyordu. Nefret kusan döviz ve sloganlarla yürüyen kitleye kolluk kuvvetlerinin müdahale etmiyordu.

2014, 5 Ekim’de Vatikan’da toplanan Olağanüstü Piskoposlar Sinodu, yayınladığı raporda “Eşcinselleri Kucaklamak” başlıklı bir bölüme yer verdi. Bu raporla birlikte Kilise öğretisinde eşcinsellik için sıklıkla kullanılan “günah” tabirinden “kucaklama” mesajına geçilmiş olundu. Papa Francesco da kısa bir süre önce LGBTİ+ ailelerine “tanrı çocuklarınızı olduğu gibi seviyor” mesajı vermişti.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz. 



Bültene kayıt ol