Irkçı uygulamaya hayır! Göçmenlerin serbest ikamet ve dolaşım hakları vardır

25.09.2023 - 11:20

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformunun duyurusu:

İktidara yakın isimler ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan ırkçılıktan rahatsızlık duyduklarını belirtmeye başladı. Fakat ırkçılık bizzat iktidarın kendi uygulamasında karşımıza çıkıyor: Şehirde kayıtlı olmayan Suriyeli göçmenlerin İstanbul'dan kovulması kabul edilemez.

İçişleri Bakanlığı'nın Temmuz'da aldığı kararda belirtilen süre doldu. Bu kararda başka illerde kayıtlı olduğu halde İstanbul'da bulunan mültecilerin kayıtlı bulundukları illere dönmeleri emredilmişti. 

Şimdi bu karara uymayan Suriyeli göçmenlere yaptırım uygulanacak. İstanbul'da yaşayan göçmenler üzerindeki polis baskısının artması ve sınırdışı etmelerin hızlanması beklenebilir.

Peki bu insanlar neden İstanbul'a geldi? Diğer illerde iş bulamayan ya da yeterli gelir elde edemeyen Türkiye vatandaşları gibi onlar da çalışmak ve hayatta kalmak için bu şehirde yaşamayı tercih etti. Bir kısmının aileleri İstanbul'da. Bölünmüş ailelerin birleşmesi için bu şehirdeler. Irkçılığa, baskıya, düşük ücretle güvencesiz çalıştırmaya rağmen.

Herkesin istediği şehirde yaşamak, istediği yerde çalışmayı seçmek ve serbest dolaşım hakkı vardır. Fakat yıllardır Türkiye'de yaşayan, bu toplumun ve işçi sınıfının bir parçası olan Suriyeli göçmenlere kalıcı bir statü verilmediği gibi serbest ikamet ve dolaşım hakları da tanınmıyor.

Bu düpedüz ırkçılıktır. İktidar, yükseltilen ırkçılığın dünyadan etkilendiği iddia etse de bu bela yerleşik ırkçılıktan, güncel yerli-milli uygulamalardan kaynaklanıyor. Bir avuç örgütlü ırkçı istiyor, devlet yapıyor. Durum böyle olunca Trabzon'da bir Arap turistin yumruklanması, İzmir'de Suriyeli işçilerin yakılarak öldürülmesi ya da Ankara'da pogroma uğramalarının da önü açılıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul hakkında aldığı karar iptal edilmelidir.

Suriyeli göçmenler eşit haklara kavuşmalıdır.

Irkçılık yasaklanmalıdır.

Hepimiz göçmeniz!

25 Eylül 2023



Bültene kayıt ol