Önceki yıllardan farklı olarak bu 8 Mart için birçok ülkeden birleşik bir eylem çağrısının yapılması, tüm dünyada bir şeylerin değişmekte olduğunun ipucu.
Arjantin başta olmak üzere Avustralya, Bolivya, Brezilya, Şili, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, İngiltere, Fransa, Almanya, Guatemala, Honduras, İzlanda, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Meksika, Nikaragua, Peru, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Güney Kore, İsveç, Togo, Uruguay ve ABD’den kadınlar 8 Mart’ta uluslararası grev çağrısı yaptı. Arjantin’den gelen çağrının hızla dünyaya yayılmasında, Trump’ın ilk iş gününde son yılların en büyük ve küresel protesto rüzgarını estiren hareketin etkisi var kuşkusuz.
Çağrıyı yapan Arjantin’de geçen sene kadın cinayetlerine karşı bir saatlik grev gerçekleşmişti. Bu küresel çağrıya ilk olarak İrlanda, İzlanda, Polonya gibi ülkelerden destek gelmesi de bir tesadüf değil. Söz konusu ülkelerde geçen sene kitlesel kadın gösterileri yapıldı. 3 Ekim’de kürtaj hakkına yönelik saldırılara karşı greve çıkan ve hükümetin yasa tasarısını geri çektiren Polonyalı kadınlardan iki hafta sonra, İzlanda’da kadınlar eşit ücret için iş bıraktı. Son yıllar Türkiye’deki kadınlar açısından da kitlesel protestolarla geçti.
Kadınlar sağcıların hedefinde
Bir dizi ülkede kürtaj, eşit işe eşit ücret, kadın cinayetlerinin durdurulması gibi, çoğu kez ‘hâlâ bunu protesto ettiğime inanamıyorum’ dedirten taleplerle protestoların gerçekleşmesi, kadınların temel haklarına dönük küresel bir saldırganlığın ürünü. Yani bu durum tüm dünyada otoriter-sağ politikaların yükselişinden bağımsız değil. Kadınların kazanılmış haklarına, bedenlerine, emeklerine saldırılar, otoriter siyasetçilerin ajandalarının üst sıralarında yer alıyor. Otoriter, muhafazakar, sağcı siyasetçilerin cinsiyetçi söylemleri söz konusu saldırgan politikalar eşlik ediyor.
“Kadınlara bok gibi davranacaksın” diyen ABD Başkanı Donald Trump’ın iş başına gelir gelmez kürtaj karşıtı icraatlara imza atması dünyada yükselen trendin ve bizi bekleyen mücadelenin neye karşı olduğunun özetlendiği bir fragman gibi.
Gerçi Polonyalı Avrupa Parlamentosu üyesi Korwin Mikke’nin ücret eşitsizliğini savunmak için “tabi ki kadınlar daha az kazanmalı çünkü daha güçsüz, küçük, daha az zekiler” sözleri Trump’ın sıkı rakipleri olduğunu kanıtladı.
(Sosyalist İşçi)