Erdoğan'ın katılmadığı cenaze töreninden: “Türkiye'nin liderlerine Kürtleri öldürmeyi durdurmayı söyleyin”

11.06.2016 - 11:58

Tayyip Erdoğan hiçbir isteği kabul edilmediği için Muhammed Ali'nin cenaze törenine katılmadan Türkiye'ye dönerken, haham Michael Lerner hem Türkiye'nin Kürtleri öldürmesine hem de İsrail'in politikalarına karşı çıkan bir konuşma yaptı.

Lerner, "Amerikalı Museviler, Afrika asıllı Amerikalıların mücadelesinde büyük bir dayanışma rolü oynadı. Bugün de hem bu ülkede hem de dünya çapında Müslüman toplumu ile dayanışma içindeyiz. Politikacıların ya da başka birilerinin Müslümanları aşağılamasına ya da bazıları (teröristler) yüzünden bütün Müslümanları suçlamasına izin vermeyeceğiz" dedi. Lerner’ın bu sözleri salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Michael Lerner, konuşmasında, İsrail’in Filistinlilere karşı uyguladığı baskı politikasına son verdirmek için ABD’nin İsrail’e baskı yapması çağrısı yaptıklarını da belirterek, "Hepimiz, Tanrı’nın suretleriyiz, herkes eşit değerde" dedi.

Konuşmasına gelir adaleti, ABD’deki ırkçı yaklaşımlar ve siyasi içerikleri de katan Lerner, şöyle dedi:

"Seçimle işbaşına gelen yetkililere işkenceye son vermelerini söyleyin. Bu ülkede 2008’de ekonomik kriz yaratan bankalara ve büyük şirketlere, gelir dağıtımı adaleti istediğinizi söyleyin. Şiddet kullanan politikacılara 'Dur' deyin, savaşlara 'Dur' deyin. Türkiye’nin liderlerine Kürtleri öldürmeyi bırakmalarını söyleyin. İsrail Başbakanı Netanyahu’ya, iç güvenliği sağlamanın yolunun Batı Şeria’yı işgal etmeyi bırakmak, Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olmaktan geçtiğini söyleyin."

Lerner, aynı zamanda İsrail'in politikalarına karşı çıkan, Rachel Corrie'yi destekleyen, İsrail eleştirilerini "antisemitizm" olarak damgalayan Yahudi örgütleriyle tartışan ve ABD'nin savaş politikalarına karşı mücadele eden bir aktivist.

AKP yanlısı gazetelerden Yeni Şafak, konuşmayı "hadsiz sözler" diye verirken, Hürriyet "Türkiye hakkında densiz sözler" dedi.



Bültene kayıt ol