Bombalar altındaki Refah'tan bir yakarış

10.02.2024 - 11:22

Filistinli sanatçı Leyla Salah Kassab Cuma günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan evinden Socialist Worker'a* yaptığı açıklamada "Refah'a yönelik savaş başladı" dedi. 

Kassab, Siyonist devletin kenti çevreleyen bölgenin güvenli olduğuna dair defalarca verdiği güvenceye rağmen İsrail güçlerinin kente yönelik saldırılarının başladığını söyledi: 

"Refah'ın birçok bölgesinde bombalama var. Çocuklarım bombardımandan korkuyor. Her an öleceğimizi düşünüyorum. 

Çocuklarım bana ölüm hakkında çok soru soruyor. 'Nedir' ve 'Bir insan nasıl ölür' diye.

Bana bir insanın evine füze düştüğünde ne hissettiğini de soruyorlar. Hiçbir şey hissetmediklerini söylemek zorundayım. Her şey bir anda biter. Sonra uyandığımızda kendimizi cennette buluyoruz. 

Bu savaşın bize dayattığı koşullar yüzünden. Her şeyden korkuyorum. Düşmanın her an bizi bombalayacağından korkuyorum.

Ölüm fikrine teslim olmaya başladığım noktaya kadar depresyon dönemlerinden geçtim. 

Diğer günlerde kendimi o kadar güçlü hissediyorum ki beni korkutan şeylere odaklanmıyorum. Çocuklarımı nasıl daha iyi hissettirebileceğime odaklanıyorum.

Ama bazen başarısız oluyorum. Özellikle geceleri su içmek için uyandığımda korkuyorum. Endişeleniyorum, korkuyorum, çok titriyorum ve kalbim şiddetle çarpıyor. Aynı düşünceye geri dönüyorum - ölümün daha iyi olabileceği."

İsrail bu hafta, Gazze'nin dört bir yanından yerinden edilmiş bir milyondan fazla insanın barındığı Refah şehrine saldırılarını arttırdı. 

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Perşembe gecesi Refah'a düzenlediği hava saldırılarında 100'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. 

Laila, Refah'ta hayatın neredeyse yaşanmaz olduğunu da sözlerine ekledi: 

"Sınır kapısı yardımların girmesi için her zaman açık değil. Açık olduğunda sadece 50 ila 100 kamyon giriyor, ancak bin kamyon burada yerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. 

İnsanlar soğuktan ve açlıktan ölüyor. Yerlerinden edilenlere yemek, ekmek ve ilaç sağlamak için çalışıyorum. Ayrıca çocuklara içme suyu ve battaniye sağlıyoruz.

Fırında kil ve samanda ekmek pişirmek zorundayız. Kullanabildiğimiz tek şey bu çünkü gaz ya da elektrik yok. 

Çocuklar bize gelip üç gündür hiçbir şey yemediklerini söylüyorlar."

Laila, "Davamız küresel hale geldi" diye ekledi: "Herkes Filistin'i ve burada işlenen suçları biliyor. İnsan olarak haklarımızı kaybettiğimizi herkes biliyor." 

Bu gerçeklik, ABD'den gelen "itidal" çağrılarının boşluğunu gösteriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, 8 Şybat'ta yaptığı açıklamada, siviller dikkate alınmadan Refah'a yapılacak herhangi bir saldırının felaket olacağını ve "bunu desteklemeyeceğimizi" söyledi.

Ancak ABD tam da böyle bir saldırının gerçekleşmesine izin veriyor.

Sophie Squire

*Socialist Worker: İngiltere'de yayınlanan haftalık gazete.



Bültene kayıt ol