Almanya: 'Faşizme karşı hep birlikte!'

05.02.2024 - 11:20

Almanya’da yüz binlerce kişi geçen hafta sonu da ırkçılığa, faşizme ve AfD’ye karşı sokağa çıktı. İnatçı mücadele devam ediyor.

Neonazi AfD’nin işadamları ve başka faşistlerle “yeterince Alman olmayan” herkesi sınır dışı etme konusunu görüştüğü gizli bir toplantı yapmasının açığa çıkmasının ardından, Almanya’da bir kez daha yüz binlerce antifaşist ırkçılığa, faşizme ve AfD’ye karşı sokağa çıktı.

Cumartesi günü Berlin’de parlamento binasının etrafında toplanan antifaşistler, dev bir insan zinciri oluşturdu. Göstericilerin sayısının en az 150.000 olduğu tahmin ediliyor. Göstericiler "Faşizme karşı hep birlikte!" ve "Tüm Berlin AfD'yi durduruyor!" sloganları attı. Taşınan döviz ve pankartlarda "Irkçılığa geçit yok!" gibi sloganların yanı sıra, doğrudan AfD’yi ve yöneticilerini hedef alan sloganlar da göze çarpıyordu.

Aynı gün Freiburg’da da en az 30.000 gösterici sokağa çıkarak “Biz daha fazlayız!” ve “Nazilere geçit yok!” sloganları attı. 

Pazar günü yapılan antifaşist gösterilere ise Bremen’de en az 20.000 kişi katıldı. İzdiham yüzünden şehir merkezi geçici olarak ulaşıma kapatılırken, "Bir daha asla!", “Nazilere geçit yok!” sloganları pankart ve afişlerde yer aldı.

Ayrıca Bonn, Magdeburg ve Wesel'de de antifaşist gösteriler düzenlendi. Wesel'de şehir merkezinde yaklaşık 5.000 kişi, Grevenbroich, Leichlingen ve Hürth'te ise 1.500'er kişi gösteri yaptı. 

Doğu’daki Dresden şehrinde de 30.000 antifaşist sokağa çıktı. Şehir merkezindeki Tiyatro Meydanı'nda "Biz güvenlik duvarıyız!" temasıyla bir demokrasi mitingi düzenlendi ve şehrin tarihi merkezine çeşitli antifaşist sloganların atıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Almanya’da Neonazilere karşı düzenlenen gösteriler dördüncü haftaya girerken, protestoların ülke genelinde sürmesi bekleniyor.



Bültene kayıt ol