UAD ara kararlarını açıkladı, Filistin'e özgürlük mücadelesini büyütme zamanı

26.01.2024 - 15:03

Uluslararası Adalet Divanı (UAD),  İsrail'in soykırım suçu işlediğini beyan etti. Filistin siyasi güçleri ve davacı Güney Afrika, İsrail'i mahkeme kararlarını uygulamaya çağırdı

Lahey'de yapılan duruşmadan şu ara kararlar çıktı.

- Mahkeme, davada karar verme yetkisinin kendisinde olduğunu söyledi ve Güney Afrika'nın başvurusunu kabul etti.

- Mahkeme, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırım eylemlerini engellemek için önlem alması yönünde talimat verdi ve bunun bir ay içinde rapor edilmesini istedi. 

- Mahkeme, İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırıma kışkırtmayı önlemesi ve cezalandırması gerektiğini söyledi. 

- Mahkeme, İsrail'in insani yardımın Gazze'ye girmesine izin vermesini hükmetti. 

-  Mahkeme, İsrail'i Filistinlileri korumak için daha fazla önlem almaya mecbur bırakıyor ancak Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları sona erdirmesi emrini vermedi. Fakat operasyonlarını 'Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesine uygun hale getirmelisin' dedi.

Özetle, UAD'e göre İsrail'in Gazze'ye saldırısı bir soykırım girişimi. Bunu durdurması için 1 ay süre verdi. Fakat dünya kamuoyunun beklediği şekilde bir ateşkes kararı çıkmadı.

Filistin siyasi güçlerinin tepkisi

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, mahkemenin kararını İsrail'in izole edilmesine ve Gazze'deki suçlarının ifşa edilmesine katkıda bulunan önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Reuters'e verdiği demeçte, "Mahkemeyi  kararlarını İşgalcilere uygulaması için zorlamaya çağırıyoruz" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'UAD'nin emirlerini memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu emirleri hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığına dair "önemli bir hatırlatma" olarak nitelendirdi.

İsrail ne dedi?

İşgalci devlettten ilk açıklamayı İsrail Savunma Bakanlığı yaptı. Bakanlık, Lahey kararlarına antisemitik yaftasını yapıştırarak, mahkemenin İsrail varolma hakkını tehdit eden uygulamalardan uzak durmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyhu bir video yayınlayarak, uluslararası hukuka uygun davrandıklarını ve vatandaşlarını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Güney Afrika'dan yükselen ses

Filistin'deki apartheid rejiminin soykırım girişimini durdurmak için dava açan ve dünyada ayağa kalkan milyonlarca insanın sesi olan Güney Afrika, mahkeme kararını "hukukun üstünlüğünün kesin zaferi" olarak nitelendirdi. İsrail'in UAD kararlarına uygulamaya davet etti. 

Bir ilk adım

Lahey'den çıkan ara kararlar bir başlangıç olarak görülmeli. Filistin direnişi ve destek olan dünya yurttaşlarının mücadelesi sonucu bu hükümler verilebildi.

UAD kararları bağlayıcı. Avrupa Birliği üyeleri başta olmak üzere birçok devlet üzerinde basınç oluşturur nitelikte.

Fakat henüz zafer kazanılmadı. Küresel mücadeleyi yükseltmemiz gerekiyor. Filistin'e Özgürlük Platformu'na katılmalı ve büyütmeliyiz.

Soykırım nedir?

Birleşmiş Milletler 9 Aralık 1948'de, Holokost'un gölgesinde ve Raphael Lemkin'in yorulmak bilmez şahsî çabalarının da önemli katkısıyla Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni onayladı. Sözleşme “soykırım”ı sözleşmeye taraf ulusların "önlemeyi ve cezalandırmayı üstüne aldığı" bir uluslararası suç olarak tayin etti. Soykırım sözleşmede aşağıdaki gibi tanımlanır:

Bu Sözleşme bakımından, ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubu, kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen aşağıdaki fiillerden herhangi biri, soykırım suçunu oluşturur:
(a) Gruba mensup olanların öldürülmesi,
(b) Grubun mensuplarına ciddi surette bedensel ya da zihinsel zarar verilmesi,
(c) Grubun bütünüyle ya da kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak, yaşam şartlarını kasten değiştirmek,
(d) Grup içinde doğumları engellemek amacıyla önlemler almak,
(e) Gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletmek,



Bültene kayıt ol