Almanya’da yüz binlerce antifaşist sokakta

22.01.2024 - 11:06

Almanya’nın birçok şehrinde Nazi partisi AfD’ye ve ırkçılığa karşı yapılan gösterilere yüz binlerce antifaşist katıldı. Almanya genelinde göstericilerin sayısı bir milyonu aştı.

Protestoların nedeni, AfD politikacılarının çeşitli göçmen karşıtı / sağcı kişi ve gruplarla birlikte milyonlarca göçmeni ülkeden kovma planları yapmasıydı.

Büyük mücadele dalgası

Cuma günü başlayan gösterilerin en büyüklerinden biri Hamburg’da yapıldı. Yaklaşık 160.000 antifaşistin katıldığı gösteri, izdihamdan kaynaklı güvenlik gerekçesiyle vaktinden önce sona erdirildi. Cumartesi günü de Almanya genelinde düzenlenen ve en büyükleri Frankfurt am Main, Hannover, Dortmund ve Braunschweig şehirlerinde gerçekleştirilen ırkçılık karşıtı gösterilere yaklaşık 300.000 kişi katıldı.

Pazar günü Münih'te düzenlenen gösteriye, 250.000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Bu gösteri de izdihamdan kaynaklanan güvenlik gerekçesiyle vaktinden önce sona erdirildi. Berlin'de de 100.000 kadar kişi sokağa çıktı; kalabalığın giderek artması nedeniyle göstericilere ayrılan alan giderek genişletildi. 

Köln'deki gösteriye yaklaşık 70.000, Bremen'deki gösteriye ise 45.000 kişi katıldı. Saarbrücken, Görlitz, Cottbus ve çok sayıda başka şehirde de gösteriler düzenlendi.

Eski Doğu Almanya eyaletlerinde de yüz binlerce insan AfD ve ırkçılığa karşı sokaklardaydı. Dresden'de yaklaşık 50.000, Leipzig'de 40.000'den fazla ve Chemnitz'de yaklaşık 12.000 olmak üzere sadece Saksonya'da toplam 110.000 kadar kişi gösterilere katıldı.

Göstericiler “Her yerde insan düşmanlığına karşı”, "Tüm Berlin AfD’den nefret ediyor” ve "Hep birlikte faşizme karşı” sloganları atarak, “Sessiz kalan onaylar”, “Nazilere defolun!”, “Bir daha asla!”, “Aşırı sağı seçmek Alternatif değildir”, "AfD – Almanya’nın kâbusu" ve Nazi döneminde gönderme yapan "Kahverengi şişeler çöpe aittir, parlamentoya değil" yazılı pankartlar taşıdı.

Ne olmuştu?

Bir süre önce, Kasım 2023’de bazı AfD politikacılarının, bazı Hristiyan Demokrat Partisi üyelerinin ve sağcı işadamlarının, Almanya'nın Postdam şehrinde milyonlarca göçmen kökenli insanın Almanya'dan zorla sınır dışı edilmesini öngören plan üzerine gizlice görüştükleri ortaya çıkmıştı.

Avusturya'daki aşırı sağcı "Kimlikçi Hareketi"nin eski lideri Martin Sellner'in de katıldığı toplantıda, Almanya vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın, sözde “Avrupa kültürünü” benimsemediği iddia edilen göçmenlerin sınır dışı edilmesi tartışılmıştı.

Bu görüşmenin ortaya çıkması üzerine AfD'nin kapatılmasına ilişkin tartışmalar başlamış, milyonlarca antifaşist AfD'ye ve ırkçılığa karşı tepki için göstermek için sokaklara çıkmıştı.

Kapitalizmin 2008 yılında girdiği ve giderek derinleşerek süren krizi, dünyanın birçok ülkesinde otoriter/sağ hükümetlerin iktidara gelmesine ya da sağcı/faşist partilerin giderek kuvvetlenmesine neden olmuştu. Almanya’da da gelecek kaygısına ve umutsuzluğa kapılan çok sayıda insan AfD tarafından örgütlenmiş, bu Nazi partisinin oyları ülke genelinde %20’lere, doğu eyaletlerinde ise %30’lara kadar yükselmişti.



Bültene kayıt ol