Filistin 2023- İsrail BM oylamasını reddetti; Gazze kadınlar ve çocuklar için bir cehennem

16.12.2023 - 10:11

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Gazze'de insani ateşkes çağrısı yapan bir oylama, İsrail'in giderek artan diplomatik yalnızlığının ve Filistinlileri öldürmeye devam etmede acımasız kararlılığını gösterdi.

Sadece sekiz ülke İsrail ve ABD'ye katılarak önergeye karşı çıkarken, 153 ülke lehte oy kullandı. Oylamanın bağlayıcılığı yok ve sahada hiçbir fark yaratmayacak.

Buna karşılık İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "İsrail, uluslararası destek olsun ya da olmasın Hamas'a karşı savaşı sürdürecektir" dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu komutanlara seslenirken savaşın "sonuna kadar, zafere kadar, Hamas'ın ortadan kaldırılmasına kadar devam edeceğini" ve "hiçbir şeyin bizi durduramayacağını" söyledi.

---

Biden savaş suçu ithamlarıyla karşı karşıya kalabilir

Joe Biden, bu hafta bir ABD başkanlık kampanyası etkinliğinde İsrail'in Gazze'deki sivil nüfusu "ayrım gözetmeksizin bombaladığını" belirtti.

Salı günü bir bağış toplama etkinliğinde bağışçılara yaptığı yorumlar, İsrail liderliğine yönelik şimdiye kadarki en güçlü eleştirisi oldu.

Biden daha sonra "Hamas'ın üzerine gidilmesi gerektiği konusunda hiçbir soru işareti olmadığını" ve İsrail'in bunu yapmaya "her türlü hakkı" olduğunu da ekledi.

Biden şöyle devam: "Ben-Gvir ile ekibi ve yeni arkadaşlar, sadece Hamas'ın yaptıklarından dolayı değil, tüm Filistinlilerden intikam almak istiyorlar."

Bu, İsrail'in Filistin toplumunu yıkmaya ve Filistinlileri Gazze'den sürmeye çalıştığının bir itirafıydı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski başkanı ve uluslararası hukuk alanında uzman avukat Ken Roth, açıklamanın ABD'nin savaş suçlarını desteklediğinin kabulü anlamına geldiğini duyurdu.

Roth, "Biden aslında İsrail ordusunun Gazze'de savaş suçu işlediğini kabul ediyor" dedi:

"Ayrım gözetmeksizin bombalamak bir savaş suçudur. Bu da ABD hükümetinin savaş suçu işleyen İsrail'e neden silah sağlamaya devam ettiği sorusunu akla getiriyor."

Roth, Biden'ın sözlerinin "savaş suçlarına bilerek yardım ve yataklık etmekten dolayı ABD yetkililerinin yargılanmasında" kanıt olarak kullanılabileceğini söyledi.

---

İsrail BM tarafından işletilen okulda çocukları katletti

İsrail, Gazze'de evlerinden zorla çıkarılan siviller için sığınak olarak kullanılan bir okulu bombaladı.

Al Jazeera, Jabalia mülteci kampındaki okula kadınların yemek pişirdiği sırada bir bombanın isabet ettiğini bildirdi. 

Saldırıda ölenler arasında çocukların da olduğu görüldü. İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki evlerinden zorla çıkardığı Filistinli aileler, "güvenli bölge" olduğu söylenen Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'na ait okula sığınmıştı.

---

Gazze 'kadınlar ve çocuklar için bir cehennem'

BM'nin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet konusundaki özel raportörü Reem Alsalem Perşembe günü (14 Aralık) yaptığı açıklamada, Gazze'de sahada çalışan insanların "tarif edilemez düzeydeki acı ve dehşeti anlatmak için kelimelerin tükendiği" sölerini iletti. 

"Bu cehennemde Filistinli bir kadın ya da çocuk olmak, insanlıktan, saygınlıktan, güvenlikten ya da barış veya çatışma zamanlarında genellikle kadınlara veya çocuklara tanınan herhangi bir özel ihtimamdan mahrum bırakılmak anlamına geliyor" dedi.

---

Hamas direnişi İsrail'i sarsıyor

Filistinli savaşçıların bu hafta Gazze'de çok sayıda İsrail askerinin ölümüne neden olan saldırısı "karmaşık, çok parçalı bir pusuyu" içeriyordu. Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre saldırı önce bir İsrail devriyesini, ardından da zor durumdaki birliğe yardım için gönderilen bir "hızlı tepki gücünü" (QRF) hedef aldı.

Filistin topraklarının kuzeyindeki Gazze Şehri'nin Shujaiya bölgesindeki saldırı, üç binadan oluşan bir komplekse giren bir İsrail devriyesinin pusuya düşürülmesiyle başladı. Devriyeyi kurtarmak için tepki gücü gönderildiğinde, Filistinli savaşçılar saldırılarının odağını değiştirdi. 

"Hamas savaşçıları el yapımı patlayıcılar [EYP] kullanarak ve İsrail güçlerine el bombaları atarak müdahale gücüne saldırmaya devam etti. İsrail, kendi ateş timinin cesetlerini kurtardı, ancak kurtarma operasyonu sırasında bir tabur komutanı, üç bölük komutanı ve 'Golani Tugayı'nın ileri komuta ekibinin başı' da dahil olmak üzere beş İsrail askeri daha öldü."

ISW ayrıca İsrail askeri kaynaklarının, Hamas'ın Shujaiya Taburu'nun çoktan "dağıtıldığını" ve "komuta ve kontrol" yeteneklerini kaybettiğini iddia ettiğine dikkat çekiyor:

"Bu pusunun karmaşık ve çok parçalı yapısı, Hamas'ın birden fazla taktik birimi arasında önemli bir koordinasyon gerektiriyor. Bu da Hamas'ın Şuceyye Taburu'nun en azından bazı unsurlarının Şuceyye'yi savunmak için askeri operasyonlar düzenleyebildiğini göstermektedir" denildi.

Charlie Kimber

(Socialist Worker)



Bültene kayıt ol