İsrail askerleri ve yerleşimciler Batı Şeria'daki saldırılarını artırdı

07.12.2023 - 08:33

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir geçtiğimiz ay yerleşimcilere tüfek dağıtmaya başlamıştı.

Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler, hem İsrail askerlerinin hem de yerleşimcilerin saldırıları karşısında sürekli korku içinde yaşıyor. 

Zahrat, Batı Şeria'da Nablus yakınlarında yaşıyor. Socialist Worker'a yaptığı açıklamada, kendisi ve ailesinin yakın zamanda İsrail ordusunun korkunç bir saldırısına tanık olduğunu söyledi. 

"Ordu ve yerleşimciler tarafından kuşatma ve saldırıya uğruyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Cumartesi günü (2 Aralık) işgal ordusu güçleri, altı yaşındaki oğlumun babasıyla birlikte ekin ektiği evimin önündeki sokağa geldi.

Diğer çocuklar evin yakınında oynuyordu.

İşgal güçleri insanlara rastgele ateş etmeye başladı ve yedi yaşında bir çocukla üç kişiyi yaraladı. Şu anda hastanedeler ve durumları ciddi.

Bu saldırının ve çocukların vurulmasının nedeni nedir? Bu bir çocuk savaşı mı? Küçük oğlum ve kızım için korkuyorum.

Çocuklarımız okula gittiğinde onlar için korkuyoruz. Korku içinde yaşıyoruz.

Ayrıca geceleri yerleşimciler saldırıyor, arabaları yakıyor, tahrip ediyor ve ateş ediyor. Terör ve açlık içinde yaşıyoruz."

İsrailli yerleşimciler geçen hafta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Qarawat Bani Hassan'da bir Filistinli erkeği göğsünden vurarak öldürdü.

Wajih Al-Qat'ta 15 kişilik bir yerleşimci grubu bir Filistinlinin arabasını ateşe verdi ve evlerinin camlarını taşlarla kırdı.

Yerleşimcilerin sürekli şiddet tehdidi, binden fazla Filistinlinin evlerini terk etmesine neden oldu. 

El Halil tepelerindeki Zanuta köyü artık boşalmış durumda.

Köyün eski sakinlerinden Abdul Hadi Al-Til, yerleşimcilerin kafalarına silah dayadıklarını ve kendilerine "Ya buradan taşınırsınız ya da ölürsünüz" dediklerini söyledi.

Ahmad Baghdad yaşananların "yeni bir Nakba" olduğunu söyledi. Bu, 1948'de Siyonistlerin Filistinlilere yönelik kitlesel etnik temizlik ve cinayetlerine bir gönderme.

Köylüler geri dönmeye çalıştıklarında İsrail askerleri, onlara yeni bir yapı inşa edemeyeceklerini söyledi. Ayrıca yerleşimcilerin muhtemelen onlara tekrar saldıracağını belirttiler. 

Yerleşimcilerin Filistinlileri öldürmek, korkutmak ve topraklarından sürmek için kendilerine ne kadar güvendiklerini görmek zor değil.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir geçen ay yerleşimcilere tüfek dağıtmaya başladı. 

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Batı Şeria'da "iki milyon Nazi olduğunu" söyleyerek yangını daha da körükledi. 

İsrail devleti Gazze'yi bombalarken Batı Şeria'da başka bir taktik kullanıyor.

Filistinlileri evlerinden çıkarmak için İsrail devlet güçleriyle birlikte çalışacak yerleşimci hareketinin güvenini arttırmak istiyor.

---

Siyonist askerler daha fazla rehine aldı 

İsrail devleti Batı Şeria'da çocuklar da dahil olmak üzere Filistinlileri düzenli olarak kaçırıyor. 

Polis, geçtiğimiz Cumartesi günü Umm Al Khair köyünde bir genci evinden kaçırdı. 

İsrail güçleri gencin gözlerini bağladı, ellerini arkadan kelepçeledi, bir kamyonun arkasına bindirdi ve götürdü.

Ailesinin onu nereye götürüldüğüne dair hiçbir fikri yoktu. 

Batı Şeria'da işgal altında yaşayanları izleyen ve onlara yardım eden Köyler Grubu, polisin el koyduğu genç adamın İsrail polisinin elinde dehşet dolu bir gece geçirdiğini bildirdi:

"Annesi ve kız kardeşleri bize onun her yerinden yaralandığını, bütün gece dövüldüğünü, dizlerine basıldığını, yürüyemediğini anlattı.

Ona içecek ya da yiyecek hiçbir şey verilmemiş.

Annesi bize onun çok narin ve hassas bir çocuk olduğunu söyledi. Nasıl iyileşecek acaba?

Kendisini almaları için ailesini aradığında onlara nerede olduğunu söyleyememiş. Kaçırıldığı andan onu kaçıranlar bir yere atana kadar gözleri bağlıydı. Nereye götürüldüğünü bilmiyordu, muhtemelen yakındaki bir askeri üsse.

Şimdi onu nasıl bulamadığımızı anladık - resmi bir tutuklama değildi, sadece sahadaki askerler tarafından rastgele bir tacizdi."

Bu, Batı Şeria'da İsrail devleti tarafından gerçekleştirilen kaçırma, işkence ve hapsetme olaylarından sadece bir tanesi. İsrail, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 Filistinliyi tutukladı.Tutuklamaların sayısı geçen hafta boyunca ve bu haftanın başında arttı.

İsrailliler, Filistin direnişinin İsrailli tutuklular karşılığında serbest bırakmaya zorladığı mahkumları "telafi" ediyordu. Ve gelecekte takasa ihtiyaç duymaları ihtimaline karşı hapishaneleri dolduruyorlar.

Geçtiğimiz ay askerler, Batı Şeria ve Gazze'den altı Filistinliyi öldürdü. Omar Daraghmeh, Arafat Hamdan, Abdel Rahman Marei, Thaer Abu Asab, Majed Zaqoul ve ismi açıklanmayan bir başka mahkuma işkence ederek öldürdüler. 

Filistin Tutuklular ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Komisyonu, Filistinli mahpusların gardiyanlar tarafından her gün cop ve tüfeklerle dövüldüğünü söyledi.

Sophie Squire

(Socialist Worker)



Bültene kayıt ol