İnsan Hakları İzleme Örgütü: M23, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde savaş suçu işliyor

28.07.2022 - 11:22

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki isyancı 23 Mart Hareketi'nin (M23) sivilleri hedef aldığını ve savaş suçu işlediğini belirtti.

HRW'den yapılan açıklamada, Kuzey Kivu'da aktif olan örgütün Haziran ortasında en az 29 sivili katlettiği ve sivillerin hedef alınmasının savaş suçu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, isyancıların komşu Ruanda'dan destek bulduğuna ilişkin endişeler olduğuna yer verilerek, öldürülen kişilerin çoğunluğunun örgüt tarafından nerede saklandıklarını söylemekle suçlandığı aktarıldı.

Kongo ordusu ile M23 örgütü arasındaki çatışmaların 200 bin kişinin yerinden olmasına yol açtığına işaret edilen açıklamada, M23'e destek verdiği anlaşılan tüm ülkelere "askeri yardımların kesilmesi" çağrısı yapıldı.

Devam eden sınır krizi
Ruanda ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti  arasında süren sınır krizi, iki ülke liderinin bir araya gelip yeni yol haritası belirlemesiyle çözüme kavuşsa da isyancı grup, yapılan anlaşmayı reddetti.

2012'den bu yana faaliyet gösteren M23 isyancıları, Kongo'yu Tutsilere karşı ayrımcı politikalar yürütmekle suçluyor.

Kongo'nun Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğusu, 20 yıldır altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve çatışmalarına sahne oluyor.

Evini terk etmek zorunda kalanların sayısı 200 bini aştı

Ülkenin doğusunda, bazı bölgelerin kontrolünü ele geçiren M23 üyeleri ile Kongo ordusu arasında aylardır süren şiddetli çatışmalar sonucu, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 200 bini aştı.

Kongo ordusundan yapılan açıklamada, M23 üyelerinin Bunagana kentinin kontrolünü ele geçirdiği doğrulandı.

Kongo’daki silahlı gruplarla ordu arasındaki çatışmalardan en çok sivil halk etkileniyor.

 



Bültene kayıt ol