Washington’da kürtaj hakları protestosu: 17 vekil gözaltında

20.07.2022 - 15:33

19 Temmuz Salı günü Yüksek Mahkeme önünde gerçekleştirilen kürtaj hakları protestosunda, içlerinde Alexandria Ocasio-Cortez, İlhan Omar ve Rashida Tlaib’in de bulunduğu 17 meclis üyesi gözaltına alındı, toplamda 35 kişinin tutuklandığı duyuruldu.

Geçtiğimiz ay, kürtaj haklarının anayasal zeminini oluşturan Roe-Wade kararının iptal edilmiş olmasına yönelik öfke giderek büyüyor.

Kararla kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.

Cumhuriyetçiler cephesinde memnuniyetle karşılanan bu karar, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere Demokratlar kanadında ‘kadın sağlığına saldırı’ olarak yorumlanıyor.

Resmi kararın yayınlanmasından hemen sonra ABD genelinde büyük protesto dalgaları yükselmiş, New York'tan Los Angeles'a her yerde kadınlar bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini göstermişti.

Kararın ülkedeki eyaletlerin yarısından fazlasında kürtaj yasaklarına yol açması beklenirken, dün gerçekleştirilen protestolarda kürtaj haklarını desteklemek için ABD Kongre Binası önünde toplanan kadınlar “Benim bedenim, benim seçimim” sloganları eşliğinde Yüksek Mahkeme binasına doğru yürüyüşe geçti.

Grup barışçıl bir protesto gerçekleştirdiği halde çevreleri polis memurlarıyla kuşatıldı ve önde gelen Demokrat Kongre üyeleri, protestolara katıldıkları için tutuklandı.

2018'de ABD Temsilciler Meclisi'ne giren İlhan Omar de tutuklananlar arasındaydı.

Ilhan Omar, gözaltına alındığı ana ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak, “Kongre üyesi diğer arkadaşlarımla bugün Yüksek Mahkeme önünde sivil direniş gösterirken gözaltına alındım. Üreme haklarıma ilişkin saldırılar konusunda elimden geleni yapmayı sürdüreceğim” dedi.

Twitter üzerinden bir açıklama yapan Kongre polisi, "Kalabalık oldukları, yolu kapattıkları ve huzursuzluğa sebep oldukları gerekçesiyle, aralarında 17 Kongre üyesinin de bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldık" dedi.

Protestocuların, trafik kanunlarına aykırı olarak Birinci Cadde’yi trafiğe kapatmak istediğine işaret edilen açıklamada, standart üç uyarının verilmesinin ardından gözaltılara başlandığı aktarıldı.

Tutuklanan vekillerden California temsilcisi Jackie Speier ise Twitter'da şunları yazdı; "Demokrat meslektaşlarımla birlikte yürümekten; kadın haklarını, kürtaj haklarını, insanların kendi bedenlerini ve kaderlerini tayin haklarını ve demokratik haklarımızı savunurken tutuklanmış olmaktan onur duyarım. ”

On yedi kadın temsilcinin tutuklanmış olması ABD genelinde büyük tepkilere yol açtı.

 



Bültene kayıt ol