Sri Lanka: İsyan Başbakan Rajapaksa'yı devirdi, sırada Cumhurbaşkanı var

11.05.2022 - 12:57

Sri Lanka'nın, halkta nefret uyandıran başbakanı Mahinda Rajapaksa, kitlesel protestolar ve genel grevlerin sonucunda istifa etmek zorunda kaldı. Protestocular Pazartesi günü gerçekleşen büyük ayaklanmada Rajapaksa’nın beraberinde birçok milletvekili ve siyasi müttefikinin evini yaktı.

Halk ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. En az beş kişinin öldüğü ve onlarca kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Başkent Colombo yakınlarındaki Nittambuwa kasabasındaki çatışmada ise bir milletvekili hayatını kaybetti.

Ülkede olağanüstü hal ilan edildi, hız kesmeden devam eden isyana ülke genelinde geçerli olacak bir sokağa çıkma yasağıyla yanıt verildi. Politikacıların halktan korunması amacıyla binlerce askerin görevlendirildiği söyleniyor.

Siyasi rejime ve dayanılmaz hale gelen ekonomik krize karşı yükselen isyan aylardır sonlanmadı. İşçi sınıfı artan fiyatlara, düzenli elektrik kesintilerine maruz kalırken, lüks içinde yaşayan iktidar partisinin beceriksizlikleri ve yolsuzlukları halkta büyük bir öfke yarattı.

Rajapaksa'nın istifası protestocuları sakinleştirmeye yönelik bir adımdı, ancak halk, kardeşi Gotabaya Rajapaksa’nın da başkanlık görevinden indirilmesini, ondan kurtulana kadar sokakta kalmaya devam edeceklerini gösteriyor. 

Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen genel grev ülkeyi durma noktasına getirmiş, işçiler iş bırakınca dükkanlar, hatta fabrikalar kapatılmak zorunda kalmıştı. Tren ve otobüs işçileri de greve katıldı, toplu taşıma hizmetleri askıya alındı. Sağlık çalışanları da oradaydı. Postacılar sendikası adadaki tüm üyelerine çağrıda bulundu, greve giden öğretmenler okulları kapattı. Sendika lideri Ravi Kumudesh, “Ekonomimizin bu kadar üzücü duruma gelmesinden sorumlu olan cumhurbaşkanının siyasi hataları ortadadır. Artık gitmek zorunda,” diyordu.

“Cuma günü yapılan grevde, cumhurbaşkanına hükümetle birlikte istifa etmesi gerektiğini duyurduk. Taleplerimiz dikkate alınmazsa greve gitmeye devam edeceğiz."

Ülkenin başkenti Colombo'da yüzlerce öğrenci sokakları kapatma, parlamentoya giden ana caddeler üzerinde kamp kurma eylemleri gerçekleştiriyor. Barikatlara, başkana bir gönderme olarak iç çamaşırlarını asıyor, “Gota, çek git” sloganları atıyor, onlar da Başkan Gotabaya Rajapaksa görevi bırakana kadar sokakları işgal edeceklerini söylüyorlar. 

Ancak işçilerin protestolara katılımı arttıkça devletin saldırganlığı da artıyor. Gotabaya Rajapaksa bir ay içinde ikinci kez olağanüstü hal ilan etti ve devlete isyanı ezmek için daha fazla yetki verecek bazı yeni yasalar çıkarmaya kalkıştı; polisi yargı denetiminden bağımsız kılıp şüphelileri uzunca süreler boyunca alıkoyma ve tutuklama yetkisi verdi.

Amansız protestolar ve onlara eşlik eden grevlerde bu merkezi figürün istifa etmesi talebi yineleniyor olsa da yozlaşmış liderlerinin görevi bırakıp gitmesi onlar için yeterli olmayacak. Sri Lanka halkı, yalnızca anaakım partilerin yeniden düzenlenmesini değil, aynı zamanda bu düzenlemelerin ekonomik ve politik yaşama topyekûn bir dönüşüm getirmesini de talep ediyor ki bunun başarılabilmesi için de isyanın devam etmesi gerekiyor.

Sophie Squire

(Socialist Worker'dan Tuna Emren çevirdi)



Bültene kayıt ol