Bolsonaro şansını deniyor

08.09.2021 - 11:56

Trump’ın ABD seçimini kaybetmesinin ardından kongre binasına baskın düzenlenmesi için taraftarlarını, paramiliter tipleri ve faşistleri harekete geçirmesi gibi Brezilya’nın aşırı sağcı, maço devlet başkanı Bolsonaro da taraftarlarını sokakta gösteri yapmaları için örgütlüyor. 

Bolsonaro Trump’dan daha akıllı görünüyor. Trump bu çılgınlığı seçimi kaybettikten sonra örgütlemişti, Bolsonaro ise seçimle koltuğunu kaybetmeden önce iktidara tutunmanın bir aracı olarak faşistleri sokağa salıyor.

Geçtiğimiz Haziran ayında Bolsonaro’nun başarısız pandemi politikalarını protesto eden on binlerce kişi sokakları doldurmuştu. Brezilya’da işçiler, yerli halklar ve kadınlar ta en başından bu yana Bolsonaro’ya rahat bir nefes alma izni vermediler. Binlerce kızgın protestocu gösterilere devam ederek aşırı sağcı otoriter figürün popülaritesinin daha da düşmesini sağladı. Göstericiler Bolsonaro’nun ve devletin Covid-19’u ciddiye almayarak neredeyse bir soykırım suçu işlediğini söylüyordu.

Brezilya’da 540 binden fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Şimdi hem ekonomik krizi derinleştiren hem de Brezilyalıları salgının pençesine teslim eden Bolsonaro, faşistleri, taraftarlarını, askerleri sokağa sürerek kutuplaştırmayı derinleştirmenin, iktidar ömrünü uzatmanın peşinde.

Bu satırlar yazılırken Bolsonaro’nun bir gösteri hazırlığı içinde olduğu söyleniyordu. Bir sonraki sayımızda gelişmelerin ayrıntılarını da tartışabileceğiz.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol