Madagaskar’da iklim felaketi

08.09.2021 - 12:01

İklim felaketinin açlık, kıtlık, kuraklık ve yangınlar anlamına geldiğini biliyoruz ama bu felaketlerin nasıl görüneceği hakkında fikir edinmek isteyenler Madagaskar’a bakabilirler. 

Doğru Afrika kıyısında bulunan ve yaklaşık 30 milyon kişinin yaşadığı ada küresel yardım kuruluşlarının modern tarihte sadece iklim değişikliğinden kaynaklanan ilk kıtlık olarak adlandırdığı yer oldu. Şu anda Güney Madagaskar’da 1,1 milyondan fazla insan son 40 yılın en şiddetli kuraklığı yüzünden gıdaya erişemiyor. Mevsimsel etkenler nedeniyle önümüzdeki aylarda çok daha fazla insan yetersiz beslenmeye itilecek. 

2021 yılının başında yıllık tarım hasatlarının yüzde 60’ı zaten yok edilmişti. Son altı yılda güney Madagaskar ortalamanın altında beş yağmur mevsimi yaşadı ve bu, gıdaların üretiminde ciddi bir azalmaya yol açtı. 

Madagaskar’da çocuklar, iklim kaynaklı kıtlık daha kötü hale geldikçe çekirge ve kaktüs yapraklarıyla beslenmek zorunda kalıyorlar. Ülkede nüfusun yüzde 40’ından fazlası 15 yaşından küçük. Kıtlık ve hastalıklar karşısında daha savunmasızlar. 

Bir avuç fosil şirketi ve onların sözcüsü devletlerin yarattığı iklim krizinin cezasını tüm dünyada yoksulların çektiği bu düzene son vermek zorundayız.

(Sosyalist İşçi) 



Bültene kayıt ol