FFF Türkiye aktivistleri: Dijital grevimizi destekleyin!

27.03.2020 - 16:01

Gelecek İçin Cumalar (FFF Türkiye) aktivistleri, 3 Nisan dijital grevi hazırlıklarını yazdı ve herkese çağrıda bulundu.

Koronavirüs sorunu büyüyünce grevi dijital alana taşıdık

3 Nisan’da yapacağımız 5’inci Küresel İklim Grevi’ni yeni koronavirüs salgını sebebiyle bu sefer fiziksel olarak sokakta değil, dijital olarak yapma kararı aldık. Aylar önceden Sıfır Gelecek ve Gelecek İçin Cumalar (FFF) ekibi olarak çalışmalara çoktan başlamıştık fakat bir anda koronavirüs sorunu büyüyünce ne yazık ki grevimizi dijitale taşımak zorunda kaldık.

Aldığımız kararlardan hemen sonra FFF Türkiye ekibi olarak dijital olarak toplantılar yapmaya başladık.20 Marta cuma FFF Türkiye olarak 3 Nisan öncesi yine pankartlarımızla bir dijital strike gerçekleştirdik ve bir arada toplanmamız bu sıkıntılı süreçlerde bize bir motivasyon oldu. Bir araya geldiğimizde, birlikte olduğumuzda ve verdiğimiz emekleri göz önüne aldığımızda bir şeylerin değişebileceğini görüyoruz ve gösteriyoruz. Biz 3 Nisan süreci için çalışıyoruz ve sizler de bu süreçte dijital iklim eylemimize destek olmak için sayfalarımızdan takip edebilir ve yapacaklarımızdan haberdar olabilirsiniz. 

Melisa Akkuş - Gelecek İçin Cumalar

***

Hem Covid-19 hem iklim krizi için: acil durum ilanı!

Fridays for Future Türkiye ailesinin en sevdiğim özelliklerinden biri her duruma kolaylıkla adapte olabilmemiz. Dünya olarak Covid-19 virüsü sebebiyle çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Fakat aylardır bıkmadan usanmadan söylediğimiz gibi maalesef dünyayı bekleyen daha büyük bir kriz var: iklim krizi. Ama nasıl ki ülkeler Covid-19 için acil durum ilan ettiyse, iklim krizi için de bir acil durum ilanı yapılır ve buna göre önlem alınmaya başlanırsa bu gidişata dur demek hala mümkün. Bu yüzden 3 Nisan için planladığımız 5.küresel iklim grevini dijital ortama taşıyoruz! Çünkü acil durumun ne demek olduğunu şu anda görüyoruz ve bir başka acil durum istemiyoruz. Yanlışlarımızdan ders çıkarmanın, karbon emisyonlarını azaltmanın ve yeşil teknolojilere yatırım yapmanın tam zamanı! 

3 Nisan’da planladığımız dijital iklim grevine gene Sıfır Gelecek platformu destek veriyor ve bu destek bizim için her zaman olduğu gibi çok kıymetli. Grevimizi online olarak Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu grevin bir provasını geçtiğimiz cuma, 20 Mart’ta yaptık. 20 Mart dijital grevini FFF ailesi olarak gerçekleştirdik, ellerimizde pankartlarla online olarak buluştuk. Gördük ki mesafeler biz iklim aktivistlerine engel değil. Elbette 3 Nisan’da yalnızca biz bize yapmayacağız grevi. Bilim insanlarının ve aktivistlerin konuştuğu bir bölümün ardından katılmak isteyen herkesin girebileceği şekilde ayarlamaya çalışıyoruz toplantıyı. Tabi pankartlarınızla ve sloganlarınızla gelmenizi istiyoruz!

20 Mart günü aynı zamanda #BuEvdeİklimGreviVar ve #DijitalİklimGrevi hashtagleriyle sosyal medyada da bir kampanya başlattık. İnsanlar bize desteklerini göstermek için evde iklim grevlerinde kullandıkları pankartlarıyla fotoğraf çektiler ve sosyal medya hesaplarında paylaştılar. FFF International da Greta’nın çağrısıyla her cuma bunu yapıyor ve ardından instagram’da @fff.digital adresinden kolaj halinde dünyanın her tarafından gelen fotoğrafları paylaşıyor. 3 Nisan’da Zoom toplantısıyla beraber bu kampanyaya da devam etmeyi planlıyoruz. Tabi 3 Nisan da daha fazla insanın bu kampanyaya dahil olmasını istiyoruz, çünkü gerçekten greve katılmaktan çok daha basit. 20 Eylül grevimizde yağmuru bahane edenler oldu ama bu sefer hiçbir bahaneleri yok! Desteğinizi göstermeniz için bundan kolayı olamaz. 3 Nisan günü fotoğraflarınızı ve online greve katılımınızı bekliyoruz, biz de Türkiye’den gelen fotoğraflarla bir kolaj yapalım ve gücümüzü, birlikteliğimizi gösterelim.

Biz birer sinekkuşuyuz ve herkes üzerine düşeni yapıncaya kadar durmayacağız!

Selin Gören - Gelecek için Cumalar 

***

Corona günlerinde iklim krizine karşı mücadele

Greta birkaç hafta önce Corona virüsü salgını ile fiziksel olarak kalabalıklar halinde grev yapılamayacağını, bunun yerine dijital grev yapılacağını bildirdi. Dijital Grev uluslararası çapta çoktan başlamış durumda, genel grev günü ise “3 Nisan”. FFF Türkiye olarak biz de Beşiktaş’ta gerçekleştirmeyi planladığımız iklim grevini dijital ortama taşıyoruz.

Peki bu dijital grev nasıl işleyecek? Öncelikle, uluslararası çapta Instagram üzerinden “fffdigital”e insanlığa iklimle ilgili mesajlarınızı pankartlara yazıp pankartlarla birlikte çekildiğiniz fotoğrafları, ya da mesajınızı konuşarak iletmek istiyorsanız videoları, gönderebilirsiniz. İşin bu kısmı aslında 3 Nisan’a hazırlık. FFF Türkiye olarak biz ise 3 Nisan’da “Zoom” uygulaması üstünden grevi gerçekleştireceğiz. Greve katılmak isteyen herkes  FFF Türkiye’nin instagram hesabından (fridaysforfuture_tr) “Zoom” linkine girip greve katılabilir. Zoom üstünden katılacağınız grevde iklim bilimcilerin de sanal ortamdan verecekleri konferansları dinleyebileceksiniz, aynı şekilde iklim kriziyle alakalı başkaları ile de konuşup uzunca tartışabileceğiniz bir ortam olacak.

Bu zorlu günlere rağmen iklim krizini unutmayarak gündemde tutmak adına herkesi dijital greve bekleriz.

Tibet Şahin- Gelecek İçin Cumalar



Bültene kayıt ol