İklim krizine antikapitalist çözüm için 3 Nisan’da dijital grevdeyiz!

27.03.2020 - 15:42

İklim aktivistleri, 3 Nisan'daki küresel iklim grevini dijital alana taşıdı! Sıfır Gelecek kampanyası aktivisti ve DSİP üyesi Nuran Yüce, dijital grevin sebeplerini anlatıyor.  

Koronavirüsün uçuşlarda, otomobil kullanımında azalmaya, Hindistan’ın kömür ithalatında  %14 oranında düşüşe yol açtığı, salgının yarattığı gelişmelerle emisyon miktarlarının  azalmasının olumlu bir gelişme olduğu ifade ediliyor. Ama küresel emisyonlarda yaşanacak bu düşüşün kısa süreli olacağı çok açık. 

2008 finans krizi de emisyonlar da düşüşe yol açmıştı. Bu ekonomik krize egemenlerin ürettiği çözüm daha fazla fosil yakıtlara yatırım yapmak oldu. Koronavirüsün yarattığı küresel durgunluğa karşı örneğin şimdiden Avrupa için Havayolları derneği emisyon azaltım hedefiyle getirilen yeni uçuş vergilerinin ertelenmesini, muafiyetini talep ediyorlar. Ya da Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paket içinde uçuşlardaki KDV oranı %1’e indirilmiş durumda. Ekonomiyi canlandırmak için yenilenebilir enerjilere yatırımların azaltılması, fosil yakıt sektörlerine teşvikler verilmesi ilk elden yapacakları olacak, bu ise iklim krizinde ölümcül safhaya geçiş demek.

Tam anlamıyla yaşamsal bir eylem: 3 Nisan iklim grevi

3 Nisan’da Fridays For Future hareketinin 5. Küresel iklim grevi sokaklarda değil dijital ortamda yapılacak. Egemenlerin aksine kendimizin, başkalarının sağlığını önemsediğimiz, ister yaşlı olsun ister genç tek bir kişinin bile hayatını riske etmek istemediğimiz için bilim insanlarının uyarılarını dikkate alarak fiziksel mesafemizi koruyacağız. Hem koronavirüsünü hem de iklim krizini durdurmak için kapitalist sistemi ortadan kaldırmak gerektiği gerçeği ise her geçen gün daha yaşamsal hale geliyor. Koronavirüsü ile yaşadığımız bu kriz günlerini aşmak için sağlık çalışanları için koruyucu tedbirlerin alınmasını sağlamak, işten çıkartmaların yasaklanmasını ve ücretli izin talebini kazanmak, yaygın test ve ücretsiz-yaygın kamusal sağlık hizmetleri taleplerini dile getirmek, “göçmenlerin hayatları değerlidir” diyerek unutulmalarının önüne geçmektir. Bunun için mahalle mahalle, işyeri işyeri aşağıdan örgütlenmelerimizi güçlendirmemize ve birbirimizle dayanışmamız çok önemli.  Korona virüsüne yönelik devletlerin uyguladığı politikalar bir kez daha şunu gösterdi: Onlar açısından  ölümlerimizin sayılardan ibaret. Onlar açısından önemli olan işlerin aksamandan devam ediyor olması! 3 Nisan’da sokakta olmayabiliriz. Ama iklim krizinin ve korona gibi salgın hastalıkların önlenmesi için kapitalist üretim sisteminin teşhirini yapmak, tüm canlıların ve insanlığın geleceğinin kolektif mücadelemize ve örgütlenmemize sıkı sıkıya bağlı olduğu anlatmak ve bunun pratiklerini inşa etmek bugün her zamankinden daha önemli.

Nuran Yüce

(Sosyalist İşçi)

Online forum: İklimi değil sistemi değiştirelim!

FFF Türkiye aktivistleri: Dijital grevimizi destekleyin!



Bültene kayıt ol