El-Bab civarında Suriye ile savaş riski

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’ye Esad’ı devirmeye girdik” sözlerinden sonra bambaşka boyutlar kazanan Fırat Kalkanı Harekâtı’nda kritik bir eşiğe gelindi.

Doğu Halep’i silahlı grupların elinden almaya başlayan ve Halep savaşını kısa sürede bitirebilecek gibi gözüken Suriye ordusu, kuzeye, El-Bab’a doğru güç kaydırabilmeye başladı. Üstelik orada YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte hareket ettikleri görülüyor. Böylece El-Bab’a, kimilerine göre beş, kimilerine göre üç-dört kilometre yaklaştılar.

Bunun anlamı: Suriye ordusu ile Türkiye ve desteklediği ÖSO kuvvetleri her an doğrudan çatışmaya girebilir. Yani Türkiye, Rusya desteğindeki Suriye ile resmen savaşmaya başlayabilir.

Elbette kesin olarak teyit edemediğim, ancak daha önce bizi yanıltmamış kaynaklardan bir-ikisinde gördükten sonra bu şartlarda güvenebildiğim verilere dayanarak iki harita hazırladım. İlkinde Suriye ordusunun, Efrin Kantonu’nun silahlı güçleriyle anlaşma halinde ve muhtemelen Halep’ten güç kaydırarak sağladığı ilerleme ve genel durum görülüyor.

İkinci harita, El-Bab’ın hemen yakın çevresinde olabileceklere dair fikir verme amacı güdüyor. Duvar‘a yazdığım yazı ışığında bakılırsa, muhtemel gelişmelere, özellikle mevcut risklere dair daha çok fikir verebilir.

Ümit Kıvanç

(riyatabirleri.blogspot.com.tr)

son yazıları

Faşistlerin kara günleri
Ben yapmadım, NATO yapmış!
Kırım, mafya, Ponomarenko

ilginizi çekebilir

000-74PP7ZU
Gazze şehri bombardıman altında, Sumud Filosu Gazze’ye gidiyor
2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor
1625358843701
Brezilya’da bir dönüm noktası: Darbeciler ilk defa soruşturulup cezalandırıldı