Birlikte ve kitlesel 1 Mayıslara ihtiyacımız var
1 Mayıs, işçi sınıfının haklarını ve taleplerini dile getirmek için hem tarihsel bir öneme sahip bir gün olması hem de günümüzde de süregelen mücadelenin de bir ifadesi olması açısından önemli bir gün. Bu yıl da daha kısa çalışma saatleri, daha iyi ücretler, sendikalaşma, iş güvenliği, vergide ve ücretlerde adalet gibi konular, işçilerin 1 Mayıs’ta seslerini duyurdukları temel talepleri arasında. Bizler bu taleplerimizi kitlesel şekilde ve tüm sendikalar bir arada haykırmak istiyoruz. Birlikte mücadele etmek, önümüzdeki günlerde krizin faturasını işçi sınıfına çıkarmak isteyen sermayeye karşı sert geçecek mücadelede, umutlu olmamızı ve taleplerimizi kazanma yeteneğimizi ve güvenimizi sağlayacaktır.
Bu 1 Mayıs’ta daha adil, daha eşit bir toplum için taleplerimizi haykıracağımız gibi, İsrail’in 7 Ekim’de saldırıları ile başlayan, 40 binin üzerinde Filistinlinin ölümüne yol açan savaşını, katliamını da protesto eden ve Filistin halkı için acil ateşkes isteyen barış talebimizi de haykıracağız.
Berna – Eğitim Sen
—
İşçileri bölen fikirlere taviz yok
Hak mücadelesinde her zaman kitleselliğin öneminin altını çizmeye çalışıyoruz, çünkü talepler ne kadar çok kişi tarafından sahiplenilirse, karşılığını bulmak doğru orantılı olarak o kadar kolay oluyor.
Kitlesellik, tüm farklılıklarımıza rağmen bir araya gelebilmek ve bizden çalınanları geri alabilmemiz adına çok önemli. Günün sonunda bizi birleştiren şey, uğruna mücadele ettiğimiz ilkelerimiz, karşısında durduğumuz haksızlıklar olmalı.
İşçi sınıfını bölmeye çalışan her türlü milliyetçi, cinsiyetçi, fobik, ayrıştırıcı ve ayrımcı fikirlerin karşısında güçlü durabilmek çok önemli.
Sınıf bilincini oluşturabilmek, işçi sınıfının birliğini kurabilmek adına çok önemli. İşçi sınıfı, sadece fabrikada çalışan işçiler tarafından oluşturulmuyor. Çalıştığı yer veya pozisyon itibariyle kendisinin işçi sınıfından ayrıştığını düşünenlerin de aslında işçi olduğunun bilincinin yerleştirilmesi bu açıdan oldukça önemlidir.
Günün sonunda işçi sınıfının sömürüsü üzerinde yükselen egemen fikirlerin ezilebilmesi için, çoğunluk olan işçi sınıfının aynı talepler ve fikirler etrafında bir araya gelebilmesi bu açıdan oldukça değerlidir.
Dila Ak – DSİP
(Sosyalist İşçi)