Van başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Kaya ve dört belediye yetkilisi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunun üzerine Van emniyeti operasyon başlattı. Operasyonda, ‘şüpheliler’in evleri ve belediye hizmet binasında arama başlatıldı.
Kaya, daha önce de 7 Haziran 2012’de PKK/KCK’ya yönelik operasyonda aralarında partili yöneticilerin de bulunduğu 12 şüpheliyle birlikte tutuklanmıştı. Bu soruşturma kapsamında hakkında Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan dava açılan Kaya, 4 Ocak 2016 tarihinde 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Mardin ve Siirt belediyelerine kayyım atandı
Mardin ve dün belediye eş başkanı Tuncer Bakırhan’ın tutuklandığı Siirt belediyelerine de kayyım atandı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Ahmet Türk’ün yerine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Bakırhan’ın yerine Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Taşkın vekaleten belediye başkanı olarak atandı.
Dersim’de tutuklamalar
Dün gözaltına alınanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul’un yanısıra HDP ve DBP’li yöneticilerin de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.
DHA’nın haberine göre dün emniyete götürülen ancak ifade vermeyi reddeden Bul, savcıya ifade vermek istedi.
Bunun üzerine Bul, HDP İl Başkanı Aslan Çağ, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, DBP İl Başkanı Murat Polat, DİSK Şube Başkanı Şükran Yılmaz ve HDP’li il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 13 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Sorguları tamamlanan 13 kişiden Aysel Doğan serbest bırakılırken, Bul ile birlikte 12 kişi tutuklanmaları talebiyle Sulh ve Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Mahkeme, 12 kişinin tutuklanmasına karar verdi.