Ardı ardına gelen grev kararları

İZMİR

İşçiler 30 Nisan ve 7 Mayıs’ta hayatı durdurmaya hazırlanıyor

İzmir belediyelerinin hak gaspları ve ücret düşüklükleriyle ilgili mücadelesi hız kesmeden devam ediyor. Ne belediyelerdeki işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası’nın –tabanın sesini duymadan— yürüttüğü pazarlıklar ya da mevcut enflasyon oranının çok altında attığı imzalar ne de CHP Genel Başkanı’nın İzmir ziyaretinde grevdeki işçileri tehdit etmiş olması, işçilerin mücadeleden geri durmasını sağlayamadı.

İşçilerin örgütlü olduğu sendikanın bu süreçten çıkarması gereken dersler de var. Her şeyden önce, büyük bir grevin fitilini ateşleyecek sürecin adım adım yaklaştığını görmeleri gerek. Nitekim İzmir’de 3 ilçe belediyesinin işçileri (Gaziemir, Konak ve Narlıdere) grev kararı aldı.

Genel-İş 5 No’lu Şube’de örgütlü olan işçiler SODEMSEN ile yürüttükleri görüşmelerden sonuç alamayınca grevi büyütme yönünde adım attı: 30 Nisan’da 600 işçiyle Gaziemir’de, 7 Mayıs’ta 1500 işçiyle Konak’ta (Konak Belediyesi Merbel işçileri) hayatı durdurmaya hazırlanıyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde de toplu sözleşme dönemine girildi. İZELMAN’da çalışan işçiler, Genel-İş 1 ve 3 No’lu Şubeler’de örgütlü. Genel-İş ve SODEMSAN arasındaki görüşmelerin 13’üncü oturumu yapıldı. İşveren tarafı %26,19 zam teklif etti. Şu ana kadar yalnızca üç madde üzerinde anlaşma sağlandı.

İZENERJİ’de çalışan ve Genel-İş 2 ve 9 No’lu Şubeler’de örgütlü olan 13 bin işçi, işverenle 12’nci kez görüştü. Onlar da şimdiye kadar dört madde üzerinde anlaşabildi. İşverenin yaptığı zam teklifi oranı, orada da bir grevin yaklaştığını işaret ediyor.

ANKARA

Altındağ ve Çankaya belediyelerinde grev

AKP’li Altındağ Belediyesinin işçileri grev kararı aldı.

Belediyenin bağlı olduğu iş kolunda örgütlü olan sendik üyesi (Hizmet-İş) işçilerin maaşları, yerel seçimle yönetime gelen AKP’li başkan tarafından, herhangi bir gerekçe gösterilmeden %20 oranında düşürüldü. Ayrıca işçilerin 52 günlük ikramiye hakkı da 36 güne indirildi. Yüzde 44 olan resmi enflasyona rağmen işçilere %7 zam teklif edilmesi üzerine grev kararı alındı.

Çankaya Belediyesi çalışanları ise bir süredir yürüttükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlayamayınca aldıkları grev kararını belediye binasına astı.

İSTANBUL

Metro İstanbul işçileri de grev ilan etti

Metro İstanbul şirketi ve Demiryol-İş Sendikası arasında bir süredir devam eden görüşmeler sonuçsuz kaldı.
Anlaşmazlık üzerine başlatılan arabuluculuk süreci de uzlaşmayla sonuçlanmayınca, işçiler Metro İstanbul Genel Müdürlüğü’nde grev kararını okuyup şirketin camına astı.

Temel Conta işçileri grevi büyütüyor, Şişe Cam ve Petrol-İş greve gidiyor

Üç ayı aşkın süredir grevde olan Temel Conta işçileri de mücadelelerini sürdürüyor. Otomobil yan sanayisinde çalışan işçiler, patronun sendikanın yetkisini tanımaması üzerine greve çıktı. Oldukça moralli bir şekilde sürdürdükleri grevi, bu yıl 1 Mayıs alanına da taşıyacaklar.

Petrol-İş Sendikası ile Şişe Cam arasında anlaşma sağlanamadığı için Şişe Cam işçileri de 14 Mayıs’ta grevde olacaklarını ilan etti. Ayrıca Petrol-İş, önümüzdeki günlerde Türkiye çapında 20’ye yakın işyerinde grev yapma kararı da aldı.

Tüpraş işçilerinden de bir grev kararı geldi

Tüpraş’ta Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanmasıyla başlayan işçi eylemlerine Ravago Petrokimya işçileri de katıldı. Geçtiğimiz yıl satışlardaki düşüşü gerekçe göstererek 53 işçiyi işten çıkaran Ravago yönetimi bu yılki TİS görüşmelerinde ilk olarak %15,75 oranında zam teklif etti. İşçilerin fazla mesaiye kalmama kararı sonrasında bu oran bir sonraki oturumda %30’a çıkarıldı. Ancak 8’inci oturumda ücret teklifini sabit tutan Ravago, sosyal haklar kapsamındaki tahsil ödentisi ve yakacak yardımı gibi kalemlerde yeni teklifler sundu. Sendika ise %125 olan ücret artışı talebini müzakere sürecinde %120’ye çekerek uzlaşma çabası gösterdi. Taraflar arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı.

Ocak ayından beri Koç Holding ile devam eden görüşmelerin tıkanması sonucunda, 4 ayrı rafineride işçiler 2’şer saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

3500 işçiyi ilgilendiren görüşmelere patron tarafı %28 zam ve 3 yıllık sözleşme teklifiyle geldi. İşçiler ise %71 zam (diğer aylarda %40) ve 2 yıllık sözleşme talebiyle grev kararı aldı.

Dokuz fabrikadan grev bekleniyor

Pulver Kimya, Portakal Plastik, Porvil, Cambro Özay, Nedeks Kimya, Plascam ve DYO Boya başta olmak üzere 9 fabrikada toplam 1500 işçinin TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı.

İşçiler, temel taleplerinin karşılanmaması durumunda grev kararını hayata geçirmekte kararlı.

Kamu çalışanlarının durumu şimdilik belirsiz

Kamuda 600 bin işçiyi ilgilendiren görüşmeler Türk-İş, Hak-İş ve TÜHİS (Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü) arasında sürüyor.

Şimdiye kadar görüşmelerin 2’ncisi yapıldı. Bir sonraki görüşmenin 1 Mayıs sonrasında yapılacağı belirtiliyor ve henüz bir zam teklifi konuşulmuş değil.

Recep Aykın

son yazıları

Marksizm 2025'in programı belli oldu
İyi ki doğdun Karl Marx: Çağların pisliğini devrimle temizlemek
Demokrasinin gaspı, ekonomide tahribat yarattı

ilginizi çekebilir

59b205c5-2f07-4ec4-bd4a-01627b093fa7
Marksizm 2025'in programı belli oldu
Horace_Vernet-Barricade_rue_Soufflot
İyi ki doğdun Karl Marx: Çağların pisliğini devrimle temizlemek
194697_76886
Demokrasinin gaspı, ekonomide tahribat yarattı