ABD’de aşırı sağın terörizmi yükseliyor

Yeni bir araştırmaya göre, ABD’deki en büyük terörizm tehdidi, aşırı sağcılardan ve beyaz üstünlükçüsü gruplardan geliyor.

Trump’ı iktidara getiren dalgayla birlikte ABD’de alt-right denen gruplar ve tüm ırkçı sağcılar kendilerine güvenli hâle gelip sokaklarda terör estirmeye başlamışlardı. 2017’de ırkçılık karşıtı bir gösteriye arabasıyla dalan bir saldırgan, Heather Heyer’in ölümüne yol açmıştı.

Mayıs ayında ise silahlı aşırı sağcı gruplar, koronavirüs önlemlerine karşı yaptıkları gösterilerde sokakları terörize etmişlerdi. George Floyd’un öldürülmesine karşı başlayan kitlesel mücadele, bu havayı sokaklardan temizledi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi adlı kurumun gerçekleştirdiği detaylı bir araştırma, ABD’de son 25 yılda en büyük terör tehdidinin aşırı sağdan geldiğini ortaya koydu.

Geçen hafta yayınlanan raporda, ayrıca, son 6 yılda aşırı sağ saldırı ve suikast girişimlerinde yoğun bir artışın olduğu belirtiliyor.

2019’daki tüm terörist saldırıların üçte ikisi, 2020’dekilerin ise %90’ı aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirilmiş.

Rapor, aşırı sağın terör tehdidinin, diğer tüm tehditlerden daha büyük olduğunu söylüyor.

ilginizi çekebilir

dsip gorsel
DSİP: CHP'ye kayyım atayamazsınız, yargı-polis baskısına son
5c56758448c2dba6dcc44805d2e343c88349e7758176f726dab05a4c3eb7e1c5
Ablukanın karanlığında bir umut: Sumud Filosu ve Greta Thunberg’e yönelik saldırının anlamı
susma-bitsin-platformu-ndan-ankara-film-festivali-ne-boykot-cagrisi
İfşanın gücü: Sessizlikten dayanışmaya