Belediye İşçilerine Kadro Girişimi’nin, Kadıköy’de yaptığı basın açıklamasında belediyelerde çalışan işçilerin güvenceli çalışma istekleri dile getirildi. Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde yapılan basın açıklamasında Enerji işçileri ve direnişteki Beşiktaş belediyesi işçileri konuşmalar yaptı. “Kadro hakkımızdır alacağız” pankartı ve “6772’yi uygula”, “İlave tediye hakkımızdır”, “İnsanca yaşayabileceğimiz taban ücret istiyoruz”, “KHK gidecek, kadro gelecek” dövizleri taşındı. Basın açıklamasına aralarında Kadıköy Dayanışma Ağı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin (DSİP) de olduğu çok sayıda kurum destek verdi.
İşçiler taleplerini şöyle sıraladı:
1. Norm kadro: 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 49. Maddesi yeniden düzenlenmeli; bütün belediye işçilerin çalışma statüsü Norm Kadro esaslarına ve Norm Kadro sayısı gerçek ihtiyaca göre arttırılarak yapılmalıdır.
2. İlave tediye: Belediyelerde hizmet üreten tüm işçiler kamu işçisi olarak kabul edilmeli, 6772 sayılı kanuna göre 52 günlük ilave tediye ayrım gözetilmeksizin her işçiye ödenmelidir.
3. İş güvencesi: Haksız, hukuksuz ve keyfi şekilde işten çıkarmalara son verilmelidir. İşe iade davalarını kazanan işçiler, kesin suretle ve hemen işine dönmelidir.
4. Vergi adaleti: Toplu İş Sözleşmelerinde paraya taalluk eden tüm mali ve sosyal haklar “Brüt” yerine “Net Ücret” olarak belirtilmeli, işçiler “Gelir Vergisi” yükü altında ezdirilmemelidir. Vergiler sadece işçilerden toplanmamalıdır.
5. Eşit işe eşit ücret: Belediyelerdeki kadın erkek eşitsizliği, kadın istihdamının arttırılması ile çözülecek kadar basit bir sorun değildir. Belediyelerdeki cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalı, kadın işçilerin güvenceli ve güvenli çalışabilmeleri için tüm şartlar yerine getirilmelidir.
6. Taban ücret: Sendikalar tarafından her ay açıklanan “Yoksulluk Sınırı,” belediye işçilerinin net taban ücreti olmalıdır.
Ankara’daki eylem, Ulus Meydanı’nda gerçekleşti. Yağmura rağmen yapılan basın açıklamasına DSİP üyeleri de destek verdi.
Okunan açıklamada öne çıkan vurgular:
“Buradan hükümete ve muhalefete sesleniyoruz:
İşçiyi görmezden gelmeyin.
Taşeron düzenini sona erdirin.
Kamuda çalışan herkese eşit hak, kadro ve güvence sağlayın.
Bu sorumluluk hem hükümetin hem de yerelde iktidar olan muhalefetin sorumluluğundadır
Bu ülkeyi biz emekçiler ayakta tutuyoruz. Şimdi adalet sırası sizde!”
“Belediye başkanları, çalışanlarının emeğini korumak, iş güvencesini sağlamak ve kadro taleplerine öncülük etmekle sorumludur.
Halkçı, sosyal belediyecilik anlayışı, sadece seçim bildirgelerinde değil, işçinin yanında durarak gösterilmelidir.
İşten atmalar karşısında sessiz kalan her belediye yönetimi, işveren gibi davranmakta ve sosyal belediyecilik ilkesini inkâr etmektedir.”
“Hükümete çağrımız nettir: Belediyelerde çalışan tüm işçilere kamu işçisi statüsü verilmeli, norm kadro artırılmalı, ilave tediye tüm işçilere ödenmeli, iş güvencesi sağlanmalı, vergi adaleti kurulmalı, eşit işe eşit ücret ilkesi uygulanmalıdır.”