Asgari ücret için mücadeleye hazırlanalım

İşçi sınıfı ve emekçiler 2020 yılını, ekonomik ve pandemi krizinin yarattığı ağır ekonomik-sosyal yıkımlarla boğuşarak geçiriyor.

İşsizlik ve özellikle genç işsizlik tarihte eşine az rastlanır bir seviyeye ulaşmış durumda. Hayat pahalılığı karşısında mevcut ücretler sürekli eriyor. İş cinayetleri, hayat pahalılığı, işsizlik ve hak gaspları işçi sınıfının öfkesini büyütüyor.

Krizi döneminde siyasi iktidar, patronları kurtarmak için milyarlar harcıyor. Ama işçi ve emekçiler, büyük bir yoksulluk içinde yaşamaya devam ediyor.

Türkiye’de kayıt içinde çalışan 14 milyon işçinin yüzde 45’i yani yaklaşık 5 milyonu asgari ücretle çalışmaktadır. Ayrıca kayıt dışı çalışan yaklaşık 6 milyon işçinin önemli bir kısmı asgari ücretle çalışmaktadır. Yani asgari ücretin yükseltilmesi aileleri ile birlikte 25 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.

Asgari ücret düzeyi, diğer ücretler için de emsal oluşturmaktadır. 2020 yılı enflasyonu en az yüzde 40 oldu. 2 bin 325 TL’lik asgari ücretin mutlaka işçilerin aileleriyle birlikte insanca yaşayabilecekleri bir seviyeye çıkarılması gerekir. Sendikalar asgari ücret için mücadeleye şimdiden hazırlanmalıdır.

ilginizi çekebilir

cf7d03a5-aae8-4b7c-9b6b-988fb2003e1f
10 Ekim Ankara: Gar Katliamı'nda hayatını kaybeden 104 barış yanlısı anıldı
WhatsApp Image 2026-10-09 at 22.34
Azerbaycanlı sosyalistten başörtüsü yasağı, baskı rejimi ve bunun arka planı üzerine değerlendirme
linke-parteitag-berlin-elif-eralp-100-1920x1080
Berlin’de koalisyon görüşmeleri öncesi yoklama: Sol Parti sağın kışkırtmalarına boyun eğiyor