Eş ve dostlarının “HDP, çözüm sürecinin yüzü suyu hürmetine Ak Parti’yle anlaştı mı?” sorularına yanıt vermek için HDP’den önemli isimlerle görüştüğünü yazan Aydıntaşbaş, şu ifadeleri kullandı:
“Aldığım cevaplar samimi ve ikna ediciydi. Bakın aktarayım:
Öncelikle HDP İmralı heyeti, dünkü açıklamayı yapma noktasına kolay gelmemiş. İki hafta boyunca gelgitli çetin pazarlıklar olmuş. Olmuş da ne olmuş?
Birçok şey:
1. Güvenlik paketiyle ilgili kritik düzeltmeler yapılacağı sözü alınmış. Paket geri çekildi. Hükümet ciddi revizyon teminatı vermiş;
2. Devletin ruhunu temsil eden en önemli isimlerden Yalçın Akdoğan, Abdullah Öcalan’ın mesajının kamuoyuna açıklanmasını kabul etmiş;
3. Önümüzdeki haftadan itibaren izleme heyeti, akademisyenler ve gazetecilerin İmralı’ya gitmesi kararlaştırılmış;
4. Ve en önemlisi, “Türkiye’de demokrasinin önünü açacak” denilen 10 maddede müzakereler başlamış.
Görüştüğüm HDP’liler, bu maddelerin sadece Kürt meselesiyle ilgili değil, “devletin dönüşümünü garantileyen” maddeler olduğunu söylüyor.
“İyi de, ya bu maddeler diğer demokratikleşme paketleri gibi lafta kalırsa?” diye soruyorum.
HDP’de çok kritik bir isim, “Bir halk ve bir örgütlü yapı, bütün kurumlarıyla devletin bakanı, grup başkanvekili ve kamu güvenliği müsteşarıyla çıkıp bir manifesto okumuş…. Oradaki maddeler önemli değil mi? Kimsenin yapamadığını yaptık. Bizim yaptığımız muhalefeti kim yaptı? Ama gücümüz bu kadar. Daha çok destek verin, bize oy verin, daha fazlasını yapalım…”
Aynı yetkili, HDP açıklamasına yönelik eleştirilere sitem ediyor: “Peki ne istiyor insanlar bizden? Bu yapılanın anti-tezi, savaşmaktır. Onu mu istiyorlar? Yıllardır bu işin müzakereyle çözülmesini isteyen, silahsız çözümü savunanlar, şimdi niye karşı çıkıyor? ‘Sattınız’ söylemi, bizim adımıza savaşın demek.”
İşin kilidi, o 10 maddede… HDP’liler, Öcalan’ın devlete sunduğu “yol haritasının” içinde “Kürt” lafının dahi geçmediğini, iktidarın istemeye istemeye okunmasını kabul ettiği 10 maddenin tümünün Türkiye’nin demokratikleşmesine ilişkin temel konular olduğunu hatırlattı: “Burada mutabakat sağlanan ilkeler, müzakere başlıklarıdır. Onlar arasında salt Kürdü merkeze koyan ne var?”
Dün okunan 10 madde:
1. Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği,
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,
3. Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri,
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,
5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,
6. Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması,
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi,
9. Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.