Akil İnsanlar heyetinden 16 kişi Celalettin Can’a özgürlük istedi

Akil İnsanlar heyetinde beraber çalıştığı 16 kişi, tutuklu bulunan 78’liler Girişimi sözcüsü ve HDP Parti Meclisi üyesi Celalettin Can’ın serbest bırakılmasını istedi.

Çözüm sürecinde kurulan Akil İnsanlar heyetinde birlikte çalıştığı 16 kişi, 7 Şubat 2018’de gözaltına alınan ve iki hafta sonra tutuklanan 78’liler Girişimi sözcüsü ve HDP Parti Meclisi üyesi Celalettin Can’ın serbest bırakılmasını talep etti.

Celalettin Can 7 Şubat 2018’de gözaltına alındı, iki hafta gözaltında tutulduktan sonra “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Can, 2013’te barış için müzakere sürecinde İç Anadolu Akil İnsanlar grubu üyesiydi. Can’ın serbest bırakılması için imza veren diğer Akil İnsanlar üyeleri şunlar: : Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Doğu Ergil, Etyen Mahçupyan, Kadir İnanır, Kürşat Bumin, Levent Korkut, Mithat Sancar, Murat Belge, Oral Çalışlar, Öztürk Türkdoğan, Tarhan Erdem, Tarık Çelenk, Vahap Çoşkun, Yücel Sayman.

“Çözüm sürecindeki faaliyetleriyle ilgili”

Açıklama şöyleydi:

“Bizler çözüm sürecinde birlikte çalıştığımız Celalettin Can’ın dostlarıyız.

Türkiye’nin yedi bölgesinde tüm şehirlere giderek barışın toplumsallaştırılması çalışması yapan ve çözüm süreci ile ilgili Türkiye toplumunun görüşlerini raporlaştırarak dönemin hükümetine ve toplumun tüm kesimlerine aktaran, çözüm için bir dönem ‘Akil İnsanlar’ Grubunda da yer alan insanlarız.

Çözüm için birlikte çalıştığımız Celalettin Can, 7 Şubat 2018 günü evinden gözaltına alınmış, uzun gözaltı sürecinden sonra tutuklanarak Silivri 9 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Ömrünün 20 yılını bu ülkenin cezaevlerinde geçirmiş olan Celalettin Can, 78’liler Girişimi sözcülüğü yapmış, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve iç barışa katkı konusunda çalışmalar yürütmüş, bütün bu görüş ve düşüncelerini çok açık bir şekilde kamuoyu, hükümet /devlet yetkilileri ile paylaşmıştı.

Celalettin Can, siyasal düşünceleri doğrultusunda demokrasi mücadelesini HDP çatısı altında yürütmeye devam ederken gözaltına alınıp tutuklandı.

Can’ın savcılık ve sorgu hakimliği sırasında muhatap kaldığı sorulara bakıldığında, tamamen meşru, demokratik çalışmaları ve bu doğrultuda çözüm sürecindeki faaliyetleriyle ilgilidir. Ayrıca iddianamede de görüleceği gibi çözüm süreci ile ilgili çalışmaları üzerinden başka bir algı yaratılarak suçlamalara maruz kaldığı anlaşılıyor.

Celalettin Can’ın da başına gelen bu durumun Türkiye’nin iç ve dış imajı açısından olumsuz bir algı yaratacağını belirtmek isteriz.

Çözüm sürecindeki dostları olarak kamuoyuna açıklanmış düşüncelerinden dolayı tutuklandığına inandığımız Celalettin Can’ın serbest bırakılmasını istiyoruz.”

ilginizi çekebilir

1752784937_kurdistan24
Süveyda: devrimin son kalesi
WNZS3X5D7BJJLA5AUDERGFSRQQ
‘Siyonizm yenilecek ve tüm suçlularından hesap soracağız’
destek-kamu-8
Bu iktidar zenginin dostu