Search
Close this search box.

41 kurumdan ortak açıklama: ‘AKP iktidarı, LGBTİ+’lara yönelik saldırılarını hız kesmeden sürdürüyor’

Halkların Demokratik Kongresi soruşturmasında yapılan tutuklamalar, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve İstanbul Trans Onur Haftası öncülüğünde kınandı.

Ortak metne imza veren 41 kurum tutuklukların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında okunan metin ve imzacıları şöyle:

“Sırf ezilenlerle yan yana yürüdükleri için 30 kişiyi tutuklayan devlet aklını teşhir ediyoruz. HDK’ye yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek tutuklanan tüm hak savunucuları derhal serbest bırakılmalıdır.

HDK’ye yönelik olarak 10 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar kapsamında birçok eve baskın yapıldı ve aralarında LGBTİ+ mücadelesinde omuz omuza direndiğimiz Yıldız ve Erkin’in de bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 35’i tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, 21 Şubat’ı 22 Şubat’a bağlayan gece itibariyle 30 kişi tutuklandı, 13 kişiye ev hapsi verildi, 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bu durum, HDK’nin, eşit yaşamda ısrar eden Türkiye halklarının, LGBTİ+’ların, kadınların, devrimcilerin ve direnen herkesin iradesine yönelik baskı ve siyasi operasyonların artarak çoğalacağının açık bir göstergesidir.

Bir yandan ‘çözüm’ söylemleri yükselirken, diğer yandan seçilmişler kayyım politikalarıyla hedef alınıyor, demokratik ve barışçıl siyasi faaliyetler kriminalize ediliyor. Demokratik haklara yönelik artan saldırılar, halkların birlikte, eşit ve özgür bir yaşam arzusuna doğrudan yöneltilmiş saldırılardır. Tutuklanan kişiler, yıllardır demokrasi, insan hakları ve barış mücadelesi veren aktivistler, sanatçılar, gazeteciler ve yaşam savunucularıdır. Hayvan dostlarımızı halihazırda sahip olunacak bir mal olarak görmekle yetinmeyen devlet aklı, Katliam Yasası ile sokak hayvanlarını hedef almak ve düşmanlaştırmak için insan hayatını bahane ederken; kendisine karşı duran tüm insanların da yaşamını ve özgürlüğünü hedef alıyor.

2025’i ‘Aile Yılı’ ilân eden AKP iktidarı, LGBTİ+’lara yönelik saldırılarını hız kesmeden sürdürüyor. Yıldız’ın 2012-2015 yılları arasında kadınlar ve LGBTİ+’larla yaptığı röportajlar suç unsuru olarak gösteriliyor. Ancak gazetecilik suç değildir, aksine hakikatin izini sürmenin gereğidir! 2012’de yaptığı telefon konuşmaları ve teknik takip sonucu “delil” olarak sunuluyor. Oysa teknik takip kararını veren hâkimlik, 2015’teki usulsüz dinleme ve takip kararlarıyla anılan bir merciidir.

Devletin düşmanca politikalarına karşı yıllardır birlikte mücadele yürüttüğümüz yol arkadaşımız Erkin’in mücadelesi suç olarak gösteriliyor. Ancak bilinsin ki Erkin’i yıldıramazsınız! Bu tutuklamaların, barış ve bir arada yaşama iradesine aleni bir saldırı olduğunun farkındayız. Kürt halkıyla birlikte konumlanan herkesin hedef alınması tesadüf değildir.

Siyasi baskılara derhal son verilmeli, demokratik haklar engellenmemeli; Erkin, Yıldız ve tüm yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!

Ayşe Panuş, Elif Akgül, İlknur Melengeç, Mehmet Saltoğlu, Atila Özdoğan, Ece Yıldız Karabacak, Özlem Geza Sezer Bayram, Yakup Kadri Karabacak, Aynur Cengiz, Ayşe Nengi Çelik, Dilek Posl, Kardelen Taş, Melek Kızılocak, Şengül Erdoğan, Ercüment Akdeniz, İbrahim Halit Elçi, Zeysu Fakir, Alya Akkuş, Esengül Demir, Melih Kayhan Pala, Osman Zorba, Pınar Aydınlar, Saime Oğuzhan, Sema Barbaros, Semiha Şahin, Ahmet Saymadi, Berfin Azdal, Emre Can Bayram, Erkin ve Yıldız hepsini alacağız.

11. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesi, 33. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, 4. Eskişehir Onur Haftası Komitesi, 13. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, 20 Kasım Nefret Suçlarıyla Mücadele Derneği, Ankara Pride Komitesi, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Çalışmaları Kulübü, DEM Parti Kadıköy İlçe Örgütü, DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, Direnişin Renkleri, Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), Kuir Baykuş, Kuir Yıldız, Kaos GL Derneği, Mersin 7 Renk LGBTİ+ Derneği, ODTÜ LGBTİQAA+, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Sara Kolektif, SOLDEP LGBTİ+ Komisyonu, Yaşam için Yasa İnsiyatifi, İHD İstanbul Şubesi, İHD İstanbul LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Demir Leblebi, Aydın LGBTİ+ Dayanışması, Lavender LGBTİ+, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Queerdeer, Demos Araştırma Kolektifi, Yaşatacağız Platformu, Medya ve Hukuk Derneği Çalışmaları (MLSA), Hayvan Yaşam Özgürlük İnsiyatifi, Yeni Demokrat Gençlik (YDG), 7Tepe7Renk, Devrimci Parti, Kuir Mar, Sosyalist Kadın Hareketi (SKH), Kaos GL Derneği, Barış İçin Toplumsal Çalışmalar Derneği, Trakya Kuir, İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu, KuirAnka, Bilgi Gökkuşağı.

son yazıları

Öğrenci ve kitle hareketi içerisindeki faşizmin önlenebilir yükselişi
Demokrasi Gaspına Karşı Kitlesel Muhalefet | Perspektifler #2
Devlet, asker, polis: Bunlar kimin için var?

ilginizi çekebilir

istanbul-da-boykot-yuruyus-miting-gunu
Öğrenci ve kitle hareketi içerisindeki faşizmin önlenebilir yükselişi
senol pers 2 thumb
Demokrasi Gaspına Karşı Kitlesel Muhalefet | Perspektifler #2
JDJadjlj
Devlet, asker, polis: Bunlar kimin için var?