Freidrich Engels, 28 Kasım 1820’de varlıklı bir tekstil fabrikatörünün oğlu olarak Almanya’nın bugün Wuppertal olarak bilinen şehrinde dünyaya geldi. Daha çok küçük yaşlarda Heinrich Heine ve Georg Hegel’in eserlerini okumaya başladı. Bremen’de ticaret eğitimi aldı. 1839’dan itibaren edebi ve felsefi eserler yayınlamaya başladı.
1841 ve 1842 yıllarında Berlin’de askerlik yaptı. Burada radikal sol-Hegelcilerle tanıştı. Ayrıca sosyalist Moses Hess’den etkilendi. 1842’de Köln’de Karl Marx ile tanıştı. Engels bir süre babasının İngiltere’nin Manchester şehrinde bulunan fabrikasında çalıştı ve burada işçilerin dünyasıyla temasa geçebilme imkanı buldu.
İngiltere’de sınıflar arasındaki ilişkilerin farkına vardı ve kısa bir süre sonra işlerin sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. İşçilerin oy haklarının genişletilmesi için mücadele eden çartistlerle ilişki kurdu. Engels bu dönemde “Northern Star” ve başka gazeteler için makaleler yazdı.
Edindiği tecrübeleri ve izlenimleri “İngiltere’de Emekçi Sınıfın Durumu” başlıklı siyasi-ekonomik bir araştırma formunda 1845 yılında yayınladı. 1844’de Paris’te bir kez daha Karl Marx’la bir araya geldi. Bu buluşma yaşam boyu sürecek olan bir dostluk ve yoldaşlıkla taçlandı.
1845-46 yıllarında Engels Marx’la birlikte ilk ortak çalışmaları olan “Alman İdeolojisi”ni yayınladı. Engels ve Karl Marx bu eserde materyalizm temelinde Alman felsefesini incelediler. 1847’de Engels Londra’da faaliyet gösteren “Adiller Birliği”ne girdi.
Bu birlik sonradan “Komünistler Birliği”ne dönüştü. Engels ve Marx 1848’de bu birlik için “Komünist Manifesto”yu kaleme aldılar. Engels manifestonun taslağını hazırlamış, Marx ise son halini vermişti. Ancak Engels devrimci mücadeleye sadece kalemiyle ve teorisiyle değil, pratik olarak da katılıyordu.
Böylece 1848 Devrimi’ne aktif olarak katıldı ve serbest güçlerin komutanı August Willich’in yaverliğini yaptı. Almanya’da bu devrim hareketleri yaşanırken Karl Marx’la birlikte aynı yılda “Neue Rheinische Zeitung” gazetesini çıkardı. 1850 yılından itibaren babasının Manchester’daki fabrikasında çalışmaya başladı. Bu sayede kazandığı parayla tüm yaşamı boyunca Marx’ı maddi olarak destekledi.
1869 yılında Londra’da “Uluslararası İşçiler Birliği” (Birinci Enternasyonal) Genel Konseyi Sekreteri oldu. Bu görevi esnasında örgütsel, yayınsal ve bilimsel faaliyetlerle ilgilenebildi. Sosyalizmle ilgili çok sayıda eser kaleme aldı ve devrimci fikirlerin yaygınlaşmasında önemli rol oynadı.
Bu eserlerin arasında örneğin “Doğanın Diyalektiği” (1871) veya “Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni” (1884) bulunmaktadır. 1889’da “İkinci Enternasyonal” kuruldu. Engels’in bu kuruluşa fazla katkısı olmadıysa da, sahip olduğu nüfuzla program üzerinde büyük etkiye sahip oldu.
Engels hayatı boyunca Marx’la birlikte devrimci mücadeleye büyük sıkıntılara göğüs gererek, bulundukları ülkelerin egemenleriyle sonu gelmez bir mücadele içinde olmak kaydıyla katkılarda bulundu. Çok sayıda esere daha imza attığı gibi, Marx’ın 1883 yılındaki ölümünden sonra Kapital’in üçüncü ve dördüncü ciltlerini yayınladı.
Friedrich Engels, 5 Ağustos 1895’de Londra’da öldü. Hayatı ve eserleri, dünya işçi sınıfına öğretmeye devam ediyor.