Search
Close this search box.

2 Mayıs 1519: Leonardo da Vinci hayata veda etti

Mükemmelliğin ve insan zekâsının en son noktasının gelmiş geçmiş en büyük temsilcisi, çok yönlü sanatçı, yüzyıllara damgasını vuran mucit, heykeltıraş, mimar, mühendis, İtalyan Rönesans’ının en büyük ressamı Leonardo da Vinci, bundan tam 496 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Ölümden sonra yaşama inanmasa da, son günlerinde hatıratına şu notu düşmüştü: Ruh bedenden ayrılırken çok ağırdan alıyor…

İtalyan Rönesansı’nın ve hümanizmin en büyük güçlerinden biri olan Leonardo Da Vinci, 1452 yılında ailesinin adını aldığı Vinci kasabasında doğdu. Babası avukat Ser Piero Antonio da Vinci, soylu bir aileden gelmediği için Leonardo’nun annesiyle evlenemedi ve Leonardo evlilik dışı doğdu. Annesi Catarina sonradan başka bir erkekle evlendiği için Leonardo babasının evinde yetiştirildi.

Leonardo daha çok küçük yaşlarda zekâsı ve yetenekleriyle öne çıktı. Müzikle de ilgilenmesine rağmen, resme olan yeteneği şaşırtıcıydı. Babası bu yeteneği fark edince, onun sanat eğitimi almasını sağladı. Küçük Leonardo önemli hocalardan çizim, mimari ve heykelin yanı sıra optik, botanik ve müzik alanlarında da eğitim aldı.

1482 yılına kadar zengin ve güçlü insanların himayesine girmeden, kendi imkânlarıyla çalıştı. Işık ve gölge üzerinde incelemeler yaptı. Örneklerini doğadan alan ilk ressam oldu. Rengin perspektifle değişkenliğini irdeledi. Fakat ışığın özelliklerini sadece görmekle yetinmedi, bilgiye karşı doymaz merakıyla gözün fiziksel yapısını inceledi, optik ve dalga hareketleri üzerine çalıştı. Bununla da yetinmeyen Leonardo, hayvan ve insan bedeninin yapısını inceledi ve adale hareketlerinin kurallarını araştırdı.

1482 yılında Milano’ya giderek, şehrin yöneticisi Ludovico Sforza’nın himayesine girdi. Burada askerlik ve savaş aletleri ve yöntemleri üzerinde çalışmalarda bulundu Su kemerleri, köprüler,tasarladı, bunun yanı sıra edebiyatla da ilgilenerek hicivler, alegoriler ve şarkılar yazdı.

1485 ‘de Milano’da görülen bir salgın, Leonardo’ya şehri bir sağlık düzeniyle yeniden kurma fikrini verdi. Bu arada geometri, astronomi, enerji ve lut yapımı üzerinde çalışıyor, boş zamanlarında da şehrin yöneticisinin babası Francesco Sforza’nın at üzerindeki heykelinin modelini hazırlıyordu. Yıllarca süren çalışmanın sonunda 80 metrelik heykeli tamamladı ve Milano’da sergiledi. Fakat bu dev heykelin bronzdan dökümü yapılamamıştı ve altı yıl sonra da Milano Fransızların saldırısına uğradığında okların hedefi oldu ve yıkıldı.

Leonardo Da Vinci, 1494 yılında Lombardiya ovasını baştan başa kaplayacak su yolları şebekesinin planlarını hazırladı, şimşek ve fırtınalar üzerine gözlemler yaptı. “Madonna” resmini bitirdi ve aynı yıl resimlerinin en ünlüsü “Son Yemek” tablosuna başladı. Leonardo’nun Milano döneminde aralarında “Kayaların Bakiresi” adlı tablosunun da olduğu sayısız iç süsleme ve portre çalışması vardır.

Ludovico düklükten çekilince, Leonardo 1499 yılı sonunda Milano’dan ayrılarak Venedik’e gitti. Venedik’te Düşes Isabella Gonzaga onu son derece iyi karşıladı. Düşesin tebeşirle bir portresini yapan Leonardo, bunu sonradan bir tablo haline getireceğine söz verdi. Ancak çalışmalarını büyük ölçüde matematiğe ve mühendisliğe ayırdı. Savaş makineleri, toplar, nakliye ve kuşatma gereçlerine dair bilgisini dükalığın düşmesinden sonra, Cumhuriyetin askeri danışmanı sıfatıyla Venedik’e gittiğinde pratiğe dökme fırsatı buldu.

Leonardo askeri mühendis olarak karada ve denizde kullanılabilecek silahlar tasarladı ve balistik deneylerle bu silahların etkilerini gözler önüne serdi. Leonardo’nun diğer askeri tasarımları arasında çok namlulu toplar, fırlatma mekanizmaları ve patlayıcılar da sayılabilir. Ayrıca bugün kullandığımız haliyle makasın tasarımcısı da Leonardo’dur.

1502’de Osmanlı Padişahı II. Bayezid’e Haliç için tasarladığı bir köprü projesi sundu. Ne yazık ki bu proje kabul görmedi. Aynı tasarım, aradan yüzyıllar geçtikten sonra, 2001 yılında Norveç’te gerçekleştirildi.

1506 yılında tamamladığı “Mona Lisa” tablosu gülümsemesi, garipliği ve anlamının güçlülüğüyle yüzyılları aşan bir üne kavuştı.

Aynı yıl bir kere daha Milano’ya gitti ve ünü oradan Fransa’ya kadar ulaşana dek orda kaldı. 1514 yılında Fransa kralı I. Fransuva’nın teklifini kabul ederek Ambois yakınındaki Cloux şatosuna yerleşti. Öldüğü 1519 tarihine kadar da burada yaşadı.

Olağanüstü resim ve heykellerinden başka not defterlerindeki yazıları ve taslaklarıyla yüzyılların en üstün zekâsı sıfatını hak eden Leonardo, ta o çağlarda bir uçak taslağı çizmiş, buharın kullanılışını da inceleyip, bir buhar topu ve gemilere çark şemaları da çizmiştir.

Hidrolik biliminin yaratıcısı ve resim çekiminde karanlık odanın bulucusudur. Suyun molekül yapısı, ses ve ışık dalgaları üzerine geniş bilgisi olan Leonardo, çiçek ve filiz yapısı ve düzeni konusunda da çalışan ilk kişidir.

ilginizi çekebilir

imamoglu-3
İktidar partisinin toplumdan kopuşu hızlandı
GnMr-b9XgAAAA6n
Okullarda boykot, işyerlerinde grev
istanbul-da-boykot-yuruyus-miting-gunu
Öğrenci ve kitle hareketi içerisindeki faşizmin önlenebilir yükselişi