ABD: İki aday, iki kutup

02.03.2016 - 10:11
Arife Köse
Haberi paylaş

Neler söylemedi ki bugüne kadar?

ABD’de yaşayan Müslümanların güvenlik güçleri tarafından sürekli olarak takip altında tutulması gerektiği ve bunun bir terörle mücadele konusu olduğundan, tutukluların su altında tutularak havasız bırakılmaları şeklindeki sorgulanma tekniğinin IŞİD militanları üzerinde uygulanmasına, Meksika sınırına duvar çekilmesinden, 11 milyon kayıtsız göçmenin sınırı dışı edilmesine kadar duyduğumuzda hepimizin “deli saçması” olarak nitelendirebileceği bir sürü açıklama yaptı Trump.

Son olarak ırkçı örgüt Klu Klux Klun’ın eski lideri David Duke, Müslüman ve yabancı karşıtı açıklamalar yapan Donald Trump’a desteğini sundu. Duke, Trump’a değil diğer adaylara oy veren ABD’lilerin, ‘miraslarına ihanet etmiş olacaklarını’ savundu.

ABD’de bugüne kadar başkanlık adaylığı için yapılan ön seçimlerin iki kazananı var gibi görünüyor; biri Donald Trump diğeri ise daha çok gençlerden ve yoksullardan oy alan Barnie Sanders.

Sanders ise şöyle açıklamalar yapıyor:

“ABD’de yalnızca 20 zenginin servet toplamı Amerikan nüfusunun yüzde 50’sinin birikiminden daha fazla. Bu adaletsizliğin devamı mümkün olamaz.”

Ve örneğin ABD’nin en zengin ailesi olan Walmart perakende satış mağazalarının sahibi aile ile ilgili şöyle vaatlerde bulunuyor:

“Böylesine zengin bir ailenin çalışanlarının insanca yaşayabileceği saat ücreti olan 15 doları vermesini sağlayacağım”.

Ayrıca kolej ve üniversiteleri bedava yapacağını söylüyor.

Wall Street’in yönetim üzerindeki etkisini azaltıp gelir dağılımı eşitsizliğini böylece azaltacağını iddia ediyor.

Trump ve Sanders tüm dünyada varolan ve giderek güçlenen iki eğilimi temsil ediyorlar. Dünyada hem politika hem de ekonomi giderek sıkıştıkça siyaset de sağ ve sol olmak üzere iki kutuba doğru çekiliyor. Giderek can yakıcı hale gelen sorunlara radikal çözüm önerileri anaakım politikanın sonuçsuz vaatlerinden daha çekici geliyor.

Trump muhtemelen ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı olacak. Hatta başkan olması da muhtemel. ABD herhangi bir ülke değil. Onun başkanlığı tüm dünyada sağ politikalar ve ırkçı politikacılar için moral olacaktır.

Ancak Trump’a deli muamelesi yaparak onu durduramayız.

Bugün hem Sanders’i hem de Trump’ı güçlendiren nedenler aynı aslında; ekonomik kriz, savaş ve mülteci sorunu etrafında gelişen ırkçılık. Dolayısıyla bunların hepsini kendisine dert edinen bir hareket ancak Trump’ı durdurabilir.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol