2015'in aynasından 2016'ya bakmak

26.12.2015 - 16:02
Arife Köse
Haberi paylaş

Kimse 2015’in dünya açısından kolay bir yıl olduğunu söyleyemez.

2015 bir yandan Ortadoğu’da, özellikle Suriye’de devam eden savaşın daha da yoğunlaştığı, emperyalist güçlerin birbiriyle açıktan mücadele ettiği bir yıl oldu. Özellikle Rusya’nın savaşa dahil olması sadece Suriye’nin değil Ortadoğu başta olmak üzere dünyada bir dizi gelişmenin kaderini etkiledi. Bugün Suriye’de yaşanan hiçbir şey artık Suriye ile ilgili değil. Bugün Suriye’de, Türkiye’nin hamleleri de dahil olmak üzere yaşanan her şey dünya çapında emperyalistler arası hegemonya mücadelesi ile ilgili.

Savaş demek tabii ki göç demekti. Suriye’de 2011’den beri devam eden iç savaş nedeniyle 7.6 milyon kişi yerinden edildi. Bunların yaklaşık 4 milyonu Suriye dışında bulunuyor. Savaş politikaları ve IŞİD saldırılarının Suriye ve Irak dışına çıkarak Paris gibi şehirlere kadar ulaşması ve Ortadoğu’da savaşa karşı güçlü bir hareketin inşa edilememesi tüm dünyada Müslümanlara ve göçmenlere yönelik ırkçılığın ve islamofobinin artmasına neden oldu.

Birçok dünya ülkesi savaştan kaçan bu insanlara sınırlarını kapattı ve göçmen karşıtı politikalar tüm dünyada sağ ve ırkçı partilerin en önemli propaganda malzemesi haline geldi. Le Pen, Donald J. Trump gibi ırkçıların oyları tarihlerinin en yüksek noktasına ulaşarak yüzde 40’lara vardı.

2015’in bir diğer önemli gündemi özellikle Avrupa’da etkili olan kemer sıkma politikaları adı altında gerçekleştirilen neoliberal saldırılar ve bunlara karşı mücadele ve bu mücadelelerden doğan Podemos, Syriza gibi yeni sol partiler oldu. Yılı Syriza’nin seçim zaferi ve ardından geri çekilişi ile açıp Podemos’un seçim zaferi ile kapatmış gibi görünüyoruz. Ancak seçim zaferleri ile AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın dayattığı kemer sıkma politikalarını durdurmak arasındaki açı hala hareketin önündeki en önemli sorulardan biri olarak önümüzde duruyor.

Tüm bunların ışığında 2016 yılında da bizi üç konu bekliyor olacak; savaş, ırkçılık ve neoliberal saldırılar. IŞİD’e karşı mücadele adı altında devam eden emperyalist savaşa karşı çıkan ve bunun ırkçılığa ve neoliberal saldırılara karşı mücadele ile bağlantısını kuran kitlesel bir hareket inşa edip edemeyeceğimiz hepimizin kaderini belirleyecek.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol