Syriza ve sol muhalefet

19.09.2015 - 11:09
Arife Köse
Haberi paylaş

Yunanistan’daki genel seçimlere bir hafta kala Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki iktidar partisi Syriza’nın diğer partilerle arasındaki tahmini oy farkı giderek azalıyor. Çeşitli araştırma şirketlerinin pazar günü yayınladıkları anket sonuçlarına göre Syriza’nın oy oranı yüzde 26’nın altına indi. Evangelos Maymarakis liderliğindeki muhafazakâr Nea Demokratia (Yeni Demokrasi) ile Syriza arasındaki oy farkı 0,3 ile 0,7 puan arasında değişiyor.

Yunanistan’ın Syriza liderliğindeki koalisyon hükümetinin çöküşünün temelinde, patronların baskısına teslim olarak yeni bir kurtarma paketini imzalamayı kabul etmesi yatıyor. Alexis Çipras’ı yeni bir seçime gitmek zorunda bırakan bu oldu. 

Her ne kadar kendisi bunu demokrasinin bir gereği olarak yapıyormuş gibi görünmeye çalışsa da asıl yaptığı şey hükümetin çökmesinin asıl nedeninin insanların yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıkması olduğunu saklamak.

Syriza’yı Ocak ayında iktidara taşıyan şey kemer sıkma politikalarına son verme vaadi olmuştu ve Syriza bu sözünü tutmadı. Syriza'nın kendi milletvekilleri bile isyan etti ve 25 Syriza milletvekili partidenayrılarak mecliste Popular Unity adını verdikleri kendi gruplarını kurdu. Bu parti şu anda meclisteki üçüncü büyük parti.

Tasarruf anlaşmasına şiddetle karşı çıkan diğer grup işçiler oldu. Temmuz ayında tasarruf programı ile ilgili referandumda halkın yüzde 60’ı ‘hayır’ dedi ve ‘hayır’ diyenlerin belkemiğini işçi sınıfı oluşturuyordu. İşçi sınıfının yüzde 80’i ‘hayır’ dedi. 

Tüm bunlar çok önemli ve olumlu gelişmeler. Ancak Popular Unity’nin Syriza’dan ayrılmış olması, onun mantığını tamamen terk ettiği ve yüzünü antikapitalist taleplere döndüğü anlamına gelmiyor. Örneğin partinin önde gelen üyeleri tasarruf tedbirlerini reddetmenin Euro bölgesi ile karşı karşıya gelmek anlamına geldiğini kabul ediyor ancak Avrupa Birliği’nden tamamen kopmayı kabul etmiyor. Ayrıca Popular Unity, Avrupa Birliği ile yaşanan krizi bir sınıf meselesi olarak değil ulusal bir mesele olarak görüyor ve kemer sıkma politikasına karşı parlamentoda mücadele edilebileceğini düşünüyor, işçi sınıfı hareketinin bu konudaki önemini ve rolünü dikkate almıyor.

Muhtemelen seçimi kazanan parti Syriza olacak. Ancak muhtemelen koalisyon hükümeti kurulacak ve bu hükümet şimdikine göre daha sağcı olacak. Ancak şüphesiz bu hükümeti, yılların deneyimine sahip bir işçi sınıfı ile birlikte sağlam bir sol muhalefet bekliyor olacak.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol