El Beşir'e tutuklama; ya Bush?

22.06.2015 - 13:45
Arife Köse
Haberi paylaş

Sudan Yüksek Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu ve soykırımla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir hakkında tutuklama kararı aldı.

Ömer El Beşir, 1956’da bağımsızlığını kazanan Sudan’da askeri darbe ile geldiği devlet başkanlığı görevini 20 yıl sürdürmüş ve son olarak bu ayın başında yeniden Sudan devlet başkanlığına seçilmişti.

Sudan’ı kasıp kavuran kriz ise 2003’te ülkenin en yoksul bölgelerinden biri olan Darfur’da isyanın patlak vermesiyle başlamıştı. Sudan hükümetinin desteklediği milisler (Cancevidler) ile Darfur’daki kabileler arasında çatışma çıktı.

Birleşmiş Milletler’e göre, çatışmalar sırasında 300 bin kişi öldürüldü ve nüfusu 6.2 milyon olan Darfur’da 2 milyon 700 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sudan’ı sarsan ikinci kriz ise 9 Temmuz 2011’de Güney Sudan’ın Sudan’dan tamamen ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesiyle sonuçlanan ve 2005 yılında başlayan 2. Sudan İç Savaşı oldu.

14 Temmuz 2008’de ise Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Ömer El Beşir’i, soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur’da savaş suçu işlediği gerekçeleriyle suçladı ve tutuklanmasını talep etti.

4 Mart 2009’da savcının soykırım talebi mahkeme tarafından yeterli delil olmadığı gerekçesi ile düşerek; savaş suçu ve insanlık suçu işlemekten hüküm verildi. El Beşir, Lahey tarafından, görevi başındayken hakkında dava açılan ilk devlet başkanı olmuştu.

Sudan’da yaşanan insanlık dramının cezalandırılması gerektiği çok açık. Ancak savaş suçları söz konusu olduğunda ne yazık ki aklımıza gelen ilk ve tek isim Ömer El Beşir değil.

1990-2003 yılları arasında Irak’a uygulan ekonomik ve ticari ambargo ABD’nin Irak stratejisinin önemli bir parçasıydı. Ambargo süresince Irak’ta fakirlikten ve yetersiz sağlık hizmetlerinden dolayı 500 binden fazla çocuğun öldüğü tahmin ediliyor. Ambargo sonrası işgalde de bir 500 bin kişinin öldüğünü tahmin edelim.

Yani sadece ABD’nin Irak işgali söz konusu olduğunda en az 1 milyon kişinin ölümünden bahsetmek gerekir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne duyurulur. Tabii eğer kendisi sadece El Beşir’in değil, George W. Bush’un öldürdüğü insanların cesetlerini de sayacaksa.

Arife Köse

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol