(Video) Boğaziçi Üniversitesinde taşeron işçiler eylem yaptı

13.12.2017 - 13:51
Haberi paylaş

Boğaziçi Üniversitesi’nde 2015 yılında yapılan Sayıştay Denetimleri sonucunda üniversite Rektörlüğüne, Genel Sekreter Vekiline ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanına 180 bin lira ceza kesilmişti. Üniversite yönetimi ise bu cezayı işçilerin cebinden karşılamayı talep ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki taşeron işçiler, kadrolu olanlardan farklı olarak yemekhanedeki yemeği 2 liraya değil 9 liraya yiyorlardı. Seçilmiş Rektör Gülay Barbarosoğlu ise taşeron işçilere verilen yemeğin de 2 lira olmasını sağlamıştı. Ancak Gülay Barbarosoğlu’ndan sonra atanan kayyum Rektör Mehmet Özkan yönetimi ise bu uygulamadan kaynaklı cezayı işçilerin cebinden almaya çalışıyor.

Bütün bunların içinde taşeron işçiler ise Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Eğitim-Sen’in dün akşam yaptığı çağrıya yanıt vererek bugün saat 12.30’da yönetimin yaptıklarını protesto ettiler. Çağrı metni şöyleydi:

“Rektör 2015 yılı Sayıştay Denetimleri sonucunda tüm taşeron çalışanlar, proje çalışanları ve ticari işletmelerde çalışanların o yıl indirimli yemek yemesi sebebiyle dönemin Rektörü, Genel Sekreter Vekili, Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanına 180.568,75 TL zimmet çıkarılmıştır.

İdare bu hafta yolladığı yazılarla başta taşeron işçiler olmak üzere bu ücretin yemek yiyen 598 kişi tarafından ödenmesini ve ödenmediği takdirde icra işlemine başlayacağını tebliğ etmiştir.

Sayıştay’ın çıkardığı bu borç ne zimmet çıkarılan dört idareciye ne ücret tebliğ edilen taşeron işçilere ne de yemeğine hukuksuz bir şekilde zam yapılan kadrolu çalışanlara aittir. Çıkarılan bu borç bir kamu kurumu olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne aittir ve üst yönetim tarafından bu bakış açısıyla değerlendirilerek bu borç ödenmelidir.

Bugün konuyla ilgili başta taşeron işçiler olmak üzere 200’e yakın Boğaziçi emekçisi bir toplantı gerçekleştirerek hiçbir şekilde bu ücreti ödememe ve 13.12.2017 tarihinde (yarın) saat 12.30’da Rektörlük önünde toplanma kararı almıştır.

Eğitim ve Bilim Emekçileri sendikası olarak yarın taşeron işçiler, proje çalışanları ve ticari işletme çalışanlarıyla dayanışma içinde olacağımızı bildiriyoruz.”

"Taşeron işçiler yalnız değildir"

“Yönetim elini cebimizden çek!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Taşeron işçiler köle değildir!”, “Taşeron işçiler yalnız değildir!” sloganları eşliğinde yürüyen işçiler, eylemden sonra Boğaziçi Üniversitesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne yazdıkları dilekçeleri verip dağıldılar.

Dilekçede ise şunlar yazıyordu:

“29.11.2016 tarihli ve 35441 sayılı Sayıştay kararı ile dönemin Rektörü, Genel Sekreter Vekili, Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanına 180 bin tutarında kamu zararı tespit edilerek zimmet çıkarıldığı ve bu borcun taşeron işçi, proje çalışanı ve ticari işletme çalışanı olan 598 kişiden tahsil edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım.

Tarafımca 2015 yılında yapılan indirimli yemek uygulamasında herhangi bir kusurum ve sorumluluğum bulunmamaktadır. Üniversite tarafından kartıma tanımlanan ücret neyse buna tabi olduğumu ve haksız yere tarafımdan tahsil edilmek istenen borcu kabul etmeyerek itiraz ettiğimi bildiririm. Alınan bu kararın geri çekilmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağımı beyan eder gereğinin yapılmasını arz ederim.”

Eyleme, 23 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Emek Forumu'nun bildirileriyle Antikapitalist Öğrenciler de katıldı.

Bültene kayıt ol