Metal işçileri MESS'e karşı eylemleri sürdürüyor

11.12.2017 - 08:57
Haberi paylaş

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile sektördeki işçi sendikaları arasında yapılan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından metal fabrikalarında başlayan eylemler sürüyor.

Hem Türk Metal'in hem de Birleşik Metal-İş'in olduğu fabrikalarda işçiler patronlara karşı eylemler yapıyor.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada eylem programı şöyle duyuruldu:

"Merkez Toplu Sözleşme Komisyonumuz, MESS’in teklifleri içerisinde yer alan başta 3 yıllık toplu sözleşme olmak üzere, ücret zam teklifi, sosyal haklar için verilen teklif ve kazanılmış hakları geriye götürmeyi amaçlayan tekliflerin asla kabul edilmeyeceğini belirtmiştir.

... MESS’e üye işyerleri üretim rekorları kırmakta olup sektörün karlılığı tartışılmaz durumdadır. Ancak, işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar.
...İşverenlere geçtiğimiz dönem yaptığımız grevleri ve Metal Fırtınayı hatırlamak isteriz. Metal işçilerinin sabrını ölçmeye kalkmayın. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Henüz vakit varken, metal işçilerinin haklı taleplerini yerine getirin.

MESS’e bağlı işyerlerindeki üyelerimiz, emeklerine ve geleceklerine sahip çıkacak ve tepkilerini Pazartesi gününden (11 Aralık 2017) itibaren işyerlerinde göstermeye devam edeceklerdir.

Merkez Toplu Sözleşme Komisyonumuz bu değerlendirmeler çerçevesinde aşağıdaki eylem ve etkinlikleri yapma kararı almıştır.

1- 11 Aralık Pazartesi gününden itibaren işyerlerinde fazla mesailere kalınmayacaktır. 

2- 11 Aralık Pazartesi gününden itibaren (2 hafta süreyle) taleplerimizi içeren kokartlar takılacaktır.

3- 15 Aralık Cuma günü başlayarak, her hafta Cuma günleri vardiya girişlerinde servislerden inilerek toplu bir şekilde yürüyüşler yapılacaktır.

4- Önümüzdeki günlerde, MESS’e üye işyerlerinin bulunduğu bölgelerde kitlesel basın açıklamaları yapılacaktır.

Yukarıda belirtilen eylem ve etkinlikler yanında, günlük gelişmeler dikkate alınarak, zamanı ve şekli Genel Yürütme Kurulumuz tarafından belirlenecek eylem ve etkinlikler yapılacaktır."

Türk Metal'in örgütlü olduğu yerlerde kol kola yürüyüş eylemleri

Öte yandan, patron sendikası MESS’in “kırmızı çizgimiz” dediği yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı geçtiğimiz hafta Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda kol kola yürüyüş eylemi yapıldı.

Vardiya çıkışlarında fabrika bahçesinde sirenler ve ıslıklar eşliğinde yürüyen işçiler, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma, Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. İşçiler yapılan eylemle birliğini ve kararlılığını bir kez daha gösterirken “Bu eylemler sertleşerek devam edecektir. Bu sözleşme işçinin istediği gibi olacak başka yolu yok” dedi.

Bültene kayıt ol